ESTRENA

Nova aposta pel teatre en català de TVE Catalunya

‘La quarta paret’, a La 2, oferirà quatre obres, entre les quals ‘Els Brugarol’, actualment en cartellera

‘Sala 4’, a Ràdio 4, coproduirà amb la Sala Beckett quatre peces de radioteatre

2
Es llegeix en minuts

L’idil·li de TVE Catalunya amb el teatre català i en català ve de lluny. Una fructífera relació que es va iniciar fa més de 50 anys quan als històrics estudis de Miramar es van produir les primeres obres teatrals a principis dels anys 70.

Ara, amb motiu del Dia Internacional del Teatre, que es commemora aquest dissabte, RTVE Catalunya presenta dos nous programes de teatre en català. D’aquesta manera, l’ens públic aposta una vegada més per promoure el sector del teatre contemporani català tant a televisió, amb el programa ‘La quarta paret’, com en la ràdio, amb l’espai ‘Sala 4’.

‘La quarta paret’

El nou programa de La 2 oferirà quatre obres de teatre gravades per a RTVE Catalunya en un nou format audiovisual desenvolupat per l’empresa Focus. Entre aquestes obres hi ha dues produccions vigents a la cartellera i les altres dues es van presentar en el Temporada Alta 2020 de Girona.

La primera, ‘Els Brugarol’, està dirigida per Ramon Madaula, i les altres tres obres, ‘Sandra’, ‘Puzles’ i ‘A l’altre barri’, són de les autores Daniela Freixas, Marta Aran i Laia Alsina, respectivament, que aborden problemes actuals.  

Les quatre obres de teatre s’emetran al llarg de l’any a La 2 de TVE Catalunya. El programa estarà dirigit per la periodista Elisabet Anglarill i el seu títol, ‘La quarta paret’ fa referència a la idea teatral de l’actor que trenca el mur que el separa de l’espectador.

‘Sala 4’

Per la seva banda, Ràdio 4 de RNE i la Sala Beckett de Poblenou de Barcelona, dirigida per Toni Casares, sumen esforços per tornar el radioteatre a la radiodifusió catalana. A partir del mes d’abril, coproduiran quatre obres de teatre contemporani originals obrint de nou el camí de ficcions sonores de ràdio.

‘Sala 4’ ha començat amb l’encàrrec, la producció i realització de quatre textos dramàtics de nova creació, autònoms, de 25 minuts de durada. Tant autors com directors són professionals de gran trajectòria i reconegut prestigi: Jordi Galceran, Cristina Clemente, Jordi Casanovas i Clàudia Cedó. Tots ells treballaran sota la direcció artística de Sergi Belbel. El disseny sonor del programa anirà a càrrec del director artístic Jordi Bonet, conjuntament amb els professionals de Ràdio 4 Juan Melero, Antoni Flores i Raúl Hernández.

Arxiu de TVE

I d’algun temps ençà ja, els aficionats poden accedir a grans i històrics muntatges teatrals en català a través de l’arxiu de RTVE, amb més de 150 obres disponibles. 

Des del ‘L’apotecari d’Olot’, de Frederic Soler ‘Pitarra’, amb Maife Gil i Pau Garsaball (1975) i ‘Terra baixa’, d’Àngel Guimerà, a obres d’El Tricicle i Paco Morán i Joan Pera

Notícies relacionades

Montserrat Carulla, Margarida Minguillon, Lluís Homar, Francesc Luchetti, Anna Lizaran, Rosa Novell i Pep Tosar són alguns dels actors que van treballar als anys 70, 80 i 90 en produccions teatrals de TVE Catalunya. 

També estan disponibles obres de les grans companyies catalanes com El Teatre Lliure, Els Joglars, Dagoll Dagom i els Comediants.

Temes:

TVE Teatre Català