Els avenços mèdics

‘La noche temática’ analitza els assoliments de la humanitat amb les vacunes

El programa de La 2 inclou els documentals ‘Cuba, la esperanza contra el cáncer’ i ‘La cruzada contra la polio’

‘La noche temática’ analitza els assoliments de la humanitat amb les vacunes
2
Es llegeix en minuts

En ple frenesí investigador pandèmic, ‘La noche temática’ analitza aquest dissabte l’esforç dels científics per descobrir remeis eficaços davant les malalties a ‘Vacunas: el gran logro’. El programa de La 2 (23.30 hores) inclou els documentals ‘Cuba, la esperanza contra el cáncer’ i ‘La cruzada contra la polio’, dos treballs que donaran llum sobre els últims avenços de la medicina mundial.

El primer reportatge mostra l’exemple de Cuba, un país en el qual, com passa als Estats Units, el càncer de pulmó és una de les principals causes de mort. Les dècades d’aïllament econòmic i polític que pateix l’illa caribenya l’han privat de recursos mèdics, cosa que ha fet que els investigadors biomèdics de Cuba inventessin les seves pròpies immunoteràpies.

Entre elles hi ha les vacunes contra el càncer de pulmó, que poden ajudar a reactivar la resposta immunitària del cos. Alguns pacients nord-americans estan desafiant l’embargament comercial del seu país per viatjar a Cuba i rebre tractament. El documental explora la història de la investigació biomèdica cubana i segueix el desenvolupament de pacients amb càncer, tant de Cuba com dels EUA, que van rebre les vacunes.

Acord científic

Per continuar avançant en les investigacions, els científics cubans s’han associat amb l’Institut Roswell Park per al càncer, líder als EUA, per desenvolupar un tractament encara més efectiu al combinar el millor de la investigació i les tecnologies mèdiques dels dos països.

‘La cruzada contra la polio’ analitza l’experiment de salut pública més gran de la història moderna, traduït en una croada que va erradicar una de les malalties més temudes del segle XX. A l’estiu de 1950, la por es va apoderar de Wytheville (Virgínia) fins al punt que els cines van tancar, els partits de beisbol es van cancel·lar i els pares van tancar els fills a casa. Qualsevol cosa per mantenir-los sans i estalvis de la pòlio, un contagiós virus.

Notícies relacionades

Aquell any hi va haver més de 33.000 nord-americans víctimes de la malaltia, la meitat d’ells menors de 10 anys. L’epidèmia de poliomielitis va terroritzar els nord-americans durant dècades, va afectar milers de nens i va deixar molts esguerrats, paralitzats o condemnats a viure dins d’un pulmó de ferro.

Nens supervivents

Però el 26 d’abril de 1954 va sorgir l’esperança. A l’Escola Elemental Franklin Sherman, a Virgínia, Randy Kerr, de 6 anys, era el primer d’una llarga fila de nens per rebre la primera vacuna contra la poliomielitis del món. El documental entrellaça els relats personals dels supervivents de la pòlio amb la història d’una fervent lluita dels científics per erradicar la malaltia.

Temes:

Vacunes Cuba TVE