TU I JO SOM TRES

Dues fotos: la neta despullada i Trapero amb el Rei

La abuela Herminia horrorizada (’Cuéntame’).

La abuela Herminia horrorizada (’Cuéntame’).

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Dos moments fotogràfics han irritat molt aquesta setmana a la tele. El primer ha tingut lloc al serial de TVE-1 ‘Cuéntame cómo pasó’. El disgust que ha patit l’àvia Herminia ha sigut ben gros. Resulta que a la seva neta María, el noviet que té li ha fet fotos despullada. Una sessió la mar d’artística.

Ella reclinada al llit, en pilotes, jugant amb el llençol –ara em tapo una miqueta, ara em destapo– i riguin-se vostès de les que protagonitzava l’exregidora del PSOE de la localitat toledana de Los Yébenes, Olvido Hormigos, per a la revista ‘Interviú’.

El problema és que les fotos de María despullada les roba un enemic de la família per empaperar les parets dels carrers, places, avingudes, aparadors de les botigues... Fins i tot entapissa l’entrada de l’església. ¡Ahh! Aquí el cop el rep sobretot l’àvia Herminia, que surt de casa la mar de contenta per anar a missa i es troba amb la seva neta en pilota picada com a gran protagonista del barri de San Genaro, com si fos un anunci d’aquella pel·li eròtica, ‘Emmanuelle, de Sylvia Kristel. Exclama Herminia, completament avergonyida: «¡Nua i a sobre per Setmana Santa!».

Efectivament, era Dijous Sant de 1992 i, és clar, a l’àvia se li suma un doble disgust: veure la seva neta despullada i a més en plena setmana de la passió de Crist. Naturalment, l’oprobi que envaeix Herminia és infinit i corre a tancar-se de nou al seu piset amb un dolor a l’ànima molt agut.

Notícies relacionades

Aquesta setmana hem vist també una altra foto, que a El Palmar de Troya ‘FAQS’ (TV-3) ha irritat molt. La del major Trapero quadrant-se davant el rei Felip VI en la seva visita a la Seat. Igual que a l’àvia Herminia, a la majoria d’activistes d’aquest temple televisiu, l’estampa els ha semblat intolerable. ¡Imatge de domini! ¡Homenatge al rei feudal! ¿Què pinta aquest rei a Catalunya?, advertien els devots apòstols del procés. I el més iridescent: la majoria aplaudia «la plantada, el lleig» del Govern al no assistir a l’acte de la Seat.

¡Ahh! Hi ha una gran similitud entre la vergonya que passa la pobra àvia Herminia i la vergonya del ‘FAQS’. Les dues vergonyes se sustenten per un relat de ficció. Cap barri de Madrid ha sigut mai empaperat realment amb aquesta neta despullada, ni tampoc el major Trapero ha saludat algú aliè a Catalunya. Almenys de moment.