SEGON CURS D’‘EL SUPLENT’

Antonio Orozco: «Posar-me en la pell d’un professor va ser emocionant i constructiu»

El músic, l’actriu Itziar Castro, l’exfutbolista Juan Carlos Unzué i la directora i actriu Leticia Dolera seran els nous mestres substituts en el programa de TV-3

Antonio Orozco: «Posar-me en la pell d’un professor va ser emocionant i constructiu»
6
Es llegeix en minuts

El pròxim dimecres, 27 de gener, TV-3 estrena la segona temporada d’‘El suplent’ (22.45 hores), un programa en el qual un personatge famós accepta el repte de substituir per unes hores un professor d’institut i impartir una classe a alumnes de segon de batxillerat. L’actriu Itziar Castro, l’exfutbolista Juan Carlos Unzué i la directora de cine, actriu i escriptora Leticia Dolera són els elegits per sorprendre els alumnes en aquest segon curs.

I per obrir aquesta nova temporada amb força, l’espai creat pel departament de Nous Formats de TVC compta per a la seva primera entrega amb el músic Antonio Orozco. 

«Fa 22 anys que em dedico al món de la música i l’oportunitat de poder fer aquest programa ha sigut una de les coses més boniques que professionalment i personalment m’han passat en la vida», assegura Orozco sobre la seva participació en el programa. El cantant de l’Hospitalet arriba a l’IES de Santa Eulàlia per impartir una classe de filosofia, una matèria que assegura que li agrada molt i que des de fa un temps «forma part de la meva vida».

«Vam fer una classe de filosofia aplicada com molt fresca i divertida perquè els nois sabessin quin és el sentit de la filosofia avui dia i com s’aplica en les nostres vides», assegura el músic. Tant és així, que en la seva classe Orozco parla de Kant, de Sartre i de l’existencialisme, però també de Twitter, Pinterest i Instagram.  

Tres mesos de feina

«La gravació de la classe a l’aula amb els alumnes va ser la cirereta d’un treball de tres mesos», assegura Antonio sobre el procés de producció del programa. «Tres mesos de reunions i de recerca de continguts. Les classes les vaig preparar amb l’ajuda d’un equip excepcional i molt compromès amb el format. Estic gratament sorprès amb ells i només tinc paraules d’agraïment. Van fer que em sentís molt còmode davant un repte tan difícil com fer una classe a nois que no coneixia de res i en una matèria que a priori podria resultar avorrida per a ells», afegeix el compositor sobre l’equip del programa.

«La gravació de la classe a l’aula amb els alumnes va ser la cirereta a un treball de tres mesos»

Per a Orozco el resultat final va ser més que satisfactori: «La classe es va convertir en una cosa divertida i molt entretinguda en què tothom va opinar i va compartir i jo em vaig sentir molt realitzat. He de donar les gràcies a l’equip d’‘El suplent’; va ser una experiència inoblidable».

La premissa del programa continua sent la mateixa que en la temporada passada, pocs instants abans que comenci la classe als alumnes se’ls anuncia que el seu professor habitual està indispost, en aquest cas un refredat, i que un substitut els impartirà la matèria que tocava. La gran sorpresa és quan el professor resulta ser un personatge tan famós com ho és Antonio Orozco entre els joves i adolescents.

Quatre hores de classe

«Entre els alumnes hi va haver reaccions de tota mena, d’incredulitat, d’on és la càmera oculta i fins i tot alguna llagrimeta», revela l’intèrpret de ‘Devuélveme la vida’ sobre la reacció dels nois i noies de l’IES Santa Eulàlia, a l’aparèixer per la porta. «Va ser una sorpresa per a ells, però també per a mi; jo tampoc els coneixia. Jo tenia la meva classe de filosofia preparada i no sabia res més», assegura.

Per al músic, la classe va ser molt millor del que esperava; «els nois van ser meravellosos, amb ganes d’aprendre i de compartir. M’ho van posar molt fàcil; les circumstàncies que es van crear van ser molt especials. Vam parlar de molts aspectes, com ara que a l’institut, com en la vida, de vegades s’han de fer coses o aprendre coses que al principi no els veiem sentit», explica. «Amb els nois vam estar gairebé quatre hores i va acabar perquè havíem d’acabar», confessa finalment.

Admiració pels docents

La seva participació en el programa ha servit perquè Orozco consolidi encara més la seva admiració pels docents: «Admiro profundament els professors, persones que dediquen tota la seva vida a ensenyar i a compartir els seus coneixements, persones que fan que la vida dels altres sigui millor. Aquest programa m’ha donat l’oportunitat de posar-me en la pell d’ells; va ser molt emocionant i molt constructiu. Una experiència inoblidable». Tan satisfet va quedar Orozco amb l’experiència que assegura, divertit, que, si en algun moment l’institut necessita un substitut, «no dubtin a trucar-me», adverteix.

«Admiro profundament els professors, persones que dediquen tota la seva vida a ensenyar i a compartir els seus coneixements»

Per al músic de 48 anys el seu pas per l’institut com a estudiant fa ja uns anys va ser «entretingut, divertit i en el qual vaig aprendre molt». I assegura que «era un estudiant resolt i amb molt interès per aprendre; he de reconèixer que no ho portava malament. Després em vaig formar com a informàtic i telemàtic; en aquells anys la música era un simple ‘hobby’ d’adolescent».

‘La voz’ i nous projectes

Pel que fa a la seva experiència a la televisió, set anys al ‘talent’ ‘La voz’, el compositor català només té paraules positives: «La percepció que el públic tenia de mi va canviar, per bé o per mal, però ‘La voz’ em va donar una empenta final i em va obrir les portes de molta gent que no em coneixia». Però una de les coses que més valora Orozco del seu pas pel el xou és que el programa li ha permès conèixer grans músics i intèrprets: «He tingut la sort de creuar-me amb gent de moltíssim talent, gent que té en comú voler tirar endavant amb el seu talent i la seva música. La meva època a ‘La voz’ ha sigut meravellosa». Una participació que aquest any deixarà aparcada per altres projectes professionals.

Sobre si un format com ‘La voz’ tindria èxit a TV-3, Orozco es mostra rotund: «Per descomptat que funcionària», i afegeix que seria un plataforma increïble per a molts músics amb talent. «Avui dia les circumstàncies de la indústria musical són molt complicades. El llançament d’un artista jove amb talent implica una inversió que en l’actualitat no té retorn. Quan una tele autonòmica ajuda els autors i intèrprets de la seva comunitat s’obre un gran ventall de possibilitats. Altres teles autonòmiques ho estan fent amb gran èxit. Tant de bo es podria donar a TV-3», afirma.

Antonio Orozco afronta aquest 2021 amb força després de moments personals molt complicats. El seu últim treball discogràfic, ‘Aviónica’, «el disc més important de la meva vida i de la meva carrera artística», està sent un èxit entre la crítica i el públic, té previstos una gira de concerts a partir del pròxim mes de maig amb gairebé totes les entrades venudes i un projecte especialment il·lusionant, la gravació d’un nou disc que sortirà al mercat a finals d’any amb un llançament a nivell internacional.

Notícies relacionades

 «De vegades tinc la sensació que tot el que em passa és mentida», confessa entre rialles el músic del barri de la Florida. El que és molt de veritat són les lliçons de vida i filosofia d’Antonio Orozco a ‘El suplent’ de TV-3.