entrevista amb els presentadors
«La Marató» de TV-3 aportarà recursos a una lluita que encara no ha acabat»
La cadena emet aquest diumenge la telemarató solidària, en aquesta ocasió dedicada a la Covid
Mònica Terribas, Jordi Basté, Laura Rosel i Raquel Sans en són els presentadors
BARCELONA 01 12 2020 La Marato de TV3 este ano va del Covid o Coronavirus Sus presentadores rodaban una promocion en TV3 En la foto Monica Terribas Jordi Baste Raquel Sans y Laura Rosel FOTO ALVARO MONGE /
En aquest atípic 2020, La Marató de TV-3 no podia abordar cap altre tema que no fos la pandèmia que ho ha trastocat tot. Diumenge, 20, la veterana telemarató solidària de la cadena catalana dedicarà més de 15 hores a explicar, amb l’habitual barreja de divulgació i entreteniment, la lluita contra la Covid i a recaptar fons per a la seva recerca. L’emissió començarà a les 9.30 hores a TV-3 (a les vuit ja a Catalunya Ràdio) i es prolongarà fins a la matinada. Els sanitaris, decisius per combatre el coronavirus, tindran el seu merescut homenatge, ja que durant tot el matí el programa es farà en directe des de diversos hospitals catalans, a més de comptar amb la presència de representants dels centres d’atenció primària i del SEM. Una altra de les seves destinacions serà Igualada, una de les primeres ciutats que es van confinar. Els presentadors d’aquesta Marató (Mònica Terribas, Jordi Basté, Laura Rosel i Raquel Sans, a TV-3, i Roger Escapa, a Catalunya Ràdio) expliquen com es desenvoluparà el programa i el que representa estar-ne al capdavant en un any tan especial.
¿Què suposa presentarLa Marató en una edició tan diferent? Mónica Terribas: El patiment sostingut a què ha sotmès la Covid a tota la població és tan transversal que per primera vegada ens farà prendre consciència de com una malaltia no només amenaça la nostra salut, sinó la nostra manera de viure i sobreviure socialment i econòmicament. Aquesta és la diferència. I això la fa tan especial.
Jordi Basté: És la primera vegada que La Marató parla de la malaltia de l’any, que va d’acord amb l’any que representa, amb la qual cosa som en una Marató que ens toca a tots, des d’un punt de vista emocional, pandèmic, psicològic i gairebé psiquiàtric.
Laura Rosel: Tot està damunt davall per culpa del coronavirus. La Marató també. Per això és més necessària que mai, perquè servirà per aportar recursos a una lluita que encara no ha acabat i que ens obligarà tots a fer sacrificis durant una bona temporada. Aquest any formar part de La Marató suposa formar part d’un moment històric i, sobretot, contribuir a alleugerir en la mesura possible aquesta incertesa en què vivim.
Jordi Basté: «Al matí estarem repartits per diferents hospitals»
Raquel Sans: Presentar una Marató sempre és molt especial, perquè és un programa que combina divulgació, testimonis, entreteniment... T’obliga a moure’t en diferents registres i al contacte directe amb els testimonis, i t’adones de les conseqüències d’aquesta malaltia que estàs abordant. Per a mi és un aprenentatge grandíssim perquè tens temps de conèixer aquestes històries personals i et fa connectar molt més amb tota la teva comunitat, el teu entorn, amb la societat en què vivim.
¿Com es repartiran les funcions els presentadors? Jordi Basté: Al matí, estarem repartits en diferents hospitals de Catalunya per accentuar el paper primordial que han tingut en les nostres vides tots els sanitaris en aquest 2020. I a la nit, si la situació pandèmica ens ho permet, serem al plató per fer el final de festa i obrir el marcador, que esperem que sigui, com cada any ha demostrat la població d’aquest país, molt generós.
Laura Rosel: Els presentadors estem a disposició de la direcció de La Marató, que està pencant de valent per respectar totes les mesures de seguretat i per coordinar una infinitat d’elements: els quatre presentadors, els convidats, els testimonis, els diferents escenaris, equips de treball enormes...y tot això sense afluixar ni un sol instant l’exigència de qualitat.
Roger Escapa: La Marató engegarà a El suplement a les vuit del matí, com ja és tradició. Des de Catalunya Ràdio ens tocarà donar el tret de sortida ben d’hora a un programa que s’allargarà fins a la matinada a la tele. Fa setmanes que els equips de tele i ràdio ens coordinem perquè les dues plataformes puguin treure el màxim rendiment a una cita esperada per tots.
Laura Rosel: «Tot està damunt davall pel coronavirus. La Marató també»
El programa té una llarga tradició a Catalunya, ¿però pot aquest any arribar fins i tot a més gent pel tema que aborda? Raquel Sans: Tal qual. La frase amb què juguen a l’anunci, Toca a tothom, és literal. I per això aquesta Marató és tan necessària. Totes ho són, però aquesta segurament més que cap.
Laura Rosel: La Marató tornarà a ser un referent únic de solidaritat i de treball en equip, i ho serà en uns condicions excepcionals, tant per la situació del país com per les restriccions a l’hora de preparar-la. Ens mereixem que sigui una Marató històrica, perquè estem vivint una cosa històrica.
Jordi Basté: Tinc els meus dubtes sobre moltes coses. Em va sorprendre que el disc fos el més venut perquè, alhora, estem en una crisi econòmica i amb una angoixa sobre com serà el 2021, amb la qual cosa no sé si gaire gent té ganes de situar-se solidàriament. M’agradaria que sí, que les vacunes també ens permetin veure la situació per la qual estem passant ara. Evidentment, amb elles no hi haurà suficient, perquè caldrà continuar estudiant el tractament que li haurem de donar i es necessitaran recursos per poder tirar-lo endavant. Per tant, espero i desitjo que la gent se senti molt còmplice d’aquesta Marató tan present com és la del coronavirus .
Mònica Terribas: Aquesta Marató arriba en un moment de molt dolor i incertesa, i també d’infinites dificultats econòmiques per a moltes persones i col·lectius. Arribarà a tothom, però en les condicions més precàries per contribuir. I això ho hem de tenir present.
Roger Escapa: Crec que en aquesta edició es necessitarà menys pedagogia sobre el virus, perquè ja fa nou mesos que no parlem de res més. Per tant, el contingut, des del punt de vista mèdic, no serà nou. Per això a El suplement apostarem per acostar històries humanes marcades per la Covid i tornar a trepitjar Igualada. La primera gran ciutat confinada en un moment en què desconeixíem l’abast de la pandèmia i tot eren incògnites. Crec que aquesta edició també serà un bon moment per rendir homenatge als professionals que van estar en primera línia al març.
Mònica Terribas: «Arribarà a tothom, però en les condicions més precàries per contribuir»
¿Aquesta edició serà la més difícil de fer per culpa de les mesures de seguretat que implica la Covid?Jordi Basté: Indiscutiblement, perquè no podem tenir un plató ple de gent, com és habitual. És la primera Marató en què haurem d’anar amb restriccions, fins i tot hem hagut d’estar pendents dels trams per poder saber si podem posar gent al plató o no, que hem de ser a una certa distància, passar tests d’antígens... Sí que serà molt diferent, però això també la farà especial. La gràcia d’aquesta Marató és que serà un espectacle televisiu que no tindrà res a veure amb les anteriors. Veurem un plató mig buit, presentadors fora del plató, molta mascareta, distància de seguretat... Tot això ens farà veure la fotografia de com ha sigut aquest 2020.
Raquel Sans: La Marató és un programa que acompanya a tothom, però amb què et sents molt acompanyat també amb el públic i la gent, però aquesta vegada de forma diferent. No podrem ser en llocs multitudinaris i participar molt directament en les activitats, les haurem de mirar de lluny. Algunes s’han gravat per limitar contactes. Veurem la calor humana, però d’una altra forma.
Mònica Terribas: Ha complicat la vida de l’equip que lidera aquesta edició, Àngels Molina i Xavier Garasa, i de tot l’equip tècnic que fa mesos que intenta gravar amb totes les mesures, material per si hi ha restriccions sobrevingudes... Un exemple: un gag sorprenent que emetrem abans de la nit, per al qual vam haver de passar un test d’antígens els quatre presentadors, els tècnics i les estrelles convidades, que per primera vegada coincidíem, per participar en un joc audiovisual.
Roger Escapa: A El suplement tenim diversos escenaris preparats. És inevitable, perquè ningú ens pot prometre que no ens hàgim d’autoconfinar si pocs dies abans del programa tenim algun contacte estret amb un positiu. En el cas de la ràdio, l’escenari principal serà l’estudi 1 a Diagonal, 614. Però tenim diversos reportatges exteriors preparats. I, en cas d’emergència, puc fer el programa des de casa.
Laura Rosel: Tampoc crec que sigui més difícil del que és per a qualsevol de les persones que ens puguin estar veient aquell dia. Les restriccions són dures per a tothom.
Raquel Sans: «És un programa amb què et sents acompanyat, però aquesta vegada de forma diferent»
Com a complicació afegida, moltes de les activitats solidàries que es fan per tot Catalunya per recaptar fons per aLa Marató aquest any s’han hagut de reinventar per culpa de la Covid. ¿Això també farà que aquesta edició sigui encara més diferent?Jordi Basté: Segur. Moltes vegades pensàvem: ¿Com serà aquesta Marató? Jo que estic en contra dels rècords i de superar xifres, sé que hi ha un element que esmorteirà aquests números: aquell mateix dia i els anteriors, el país s’omplirà d’activitats solidàries que recaptaven diners per a La Marató de torn, però aquest any serà molt més difícil fer-ho i, en alguns casos, fins i tot impossible. Espero que la gent que normalment donava diners a través de les activitats que es feien a les diferents ciutats i pobles de Catalunya els pugui donar trucant al telèfon de La Marató.
Mònica Terribas: Menys activitats vol dir menys recaptació. Aquesta vegada és clau que les persones, empreses del sector alimentari, farmacèutic, etcètera, que s’han beneficiat de la Covid siguin conscients de la solidaritat de trencaclosques que és La Marató i que ens fa veure aquell marcador meravellós a última hora de la nit depèn més d’ells. Segur que sabrem compensar-nos com a societat.
Roger Escapa: «En aquesta edició es necessitarà menys pedagogia sobre el virus»
Laura Rosel: Aquest any La Marató torna als seus orígens. L’edició més diferent fins ara va ser la del 2019, quan per primera vegada va sortir de TV-3 i es va fer per tot el territori. Ara toca tornar al plató, replegar-nos i concentrar esforços.
Roger Escapa: És evident que tothom entendrà que el context és diferent. Les activitats i la manera de fer la recaptació també. Però això també té tot el sentit del món que finalment La Marató del 2020 es dediqui a la Covid-19 i no a una altra malaltia amb un programa que hauria quedat més deslluït.
Mònica Terribas Jordi Basté TV-3 La Marató de TV3 Coronavirus a Catalunya Coronavirus Catalunya Ràdio Solidaritat
-
Ofert per
- Salut espera estrenar el SEM de l’Hospitalet el 2025
- "La gestió de la integració ha sigut nefasta en els últims 30 anys"
- Collboni regularà el lloguer turístic en tres mesos
- ‘Top 10’ d’‘influencers’ a la 080