TU I JO SOM TRES

Turbulent debut de Cintora a TVE-1

L'estrena del programa 'Las cosas claras' provoca rebuig en els professionals de TVE

zentauroepp55894335 201116190438

zentauroepp55894335 201116190438

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha sigut més notícia per les turbulències que ha causat a l’interior de TVE que pel programa en si amb què ha debutat. Em refereixo a Jesús Cintora i la seva estrena a TVE-1 Las cosas claras. El Consell d’informatius d’RTVE ha comunicat sonorament la seva discrepància. La directora de magazins, Isabel Cacho, ha dimitit per ser-ne també contrària. Acusen el nou ‘superman’ que ara mana a TVE, Enric Hernández, d’haver conculcat els estatuts de la corporació pública que prohibeixen –com tantes TV públiques– externalitzar els serveis informatius al ser aquest programa produït per una productora privada (LaCoproductora), al ser Cintora un periodista contractat, aliè als més de sis mil treballadors que té en nòmina RTVE, i afegint –diuen– un equip de més de 25 persones també alienes a la corporació. ¡Ahh! La situació a TVE segueix en estat de xafarranxo.

Sembla que l’enginyós contorsionisme semàntic dient que aquest programa no és informatiu, sinó d’entreteniment o d’actualitat, no acaba de colar. ¿I què és Las cosas claras?  pot preguntar-se. Doncs és un informatiu, això és indubtable, un informatiu d’autor, això sí, en la línia d’Al rojo vivo, posem per cas, programa estrella de La Sexta contra el qual TVE pretén lluitar. Treballa Cintora la tècnica dels hams, avançaments amb grans titulars sobre el que ens ensenyaran més endavant, amb cops musicals incrustats, o sigui, l’habitual sistema que utilitzen les cadenes privades per mantenir l’audiència enganxada.

El cop d’efecte inicial ha sigut una breu entrevista a Fernando Simón, que ara és notícia perquè un bon nombre de Col·legis de Metges han demanat que sigui cessat. L’entrevista podríem qualificar-la d’instrumental, perquè Simón tingui l’oportunitat de contestar. Ha dit: «Ni vull ni no vull mantenir-me en el càrrec. Això no és un regal. Soc un servidor públic». En això té raó: és un funcionari que compleix –millor o pitjor– un encàrrec. El cessament no depèn d’ell.

Notícies relacionades

Va entrevistar també Cintora el jutge Castro, cèlebre per haver sigut l’instructor del cas Nóos. Va ser contundent contra les vergonyoses martingales del Rei emèrit o cessant. En fi, anirem seguint aquest programa. I les turbulències de TVE que el puguin anar acompanyant.