TU I JO SOM TRES

Productors de tele amb el cul a l'aire

zentauroepp55836792 television monegal201111162833

zentauroepp55836792 television monegal201111162833

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Crec que li ha sortit una metàfora sense pretendre-ho. Buenfuente (‘Late Motiv’, Movistar+) ha convidat el mestre Joao i li ha demanat que li endevini el futur mirant-li el cul. Joao és un acreditat vident que practica l’endevinació mirant el cul dels seus clients. Buenafuente, subjugat davant les habilitats del mestre, es va abaixar els pantalons, també els calçotets, i Joao va anar fent la seva feina amb una notable pulcritud. Va començar per les galtes del darrere, els plecs de la pell, les berruguetes que pogués tenir, i després va entrar a analitzar a fons la zona negra, i, escorcollant bé, el mestre va ser concloent: «Aquí veig que tens un futur professional grandíssim. ¡Et donaran allò més gran, recorda el que et dic!». I Buenafuente va quedar reconfortat, naturalment.

Aquest succés televisiu, humorístic i escumós ha sigut celebrat en els mitjans i la xarxa amb un hi hi, ha ha, molt simpàtic i sonor. Ha sigut divertit, efectivament. No obstant després del que hem sabut a Catalunya –arran de les punxades telefòniques que va ordenar un jutge– el fet que Buenafuente hagi aparegut amb el cul a l’aire a mi em sembla que ha sigut un cop netament metafòric, sense pretendre-ho. Amb el cul a l’aire han quedat gloriosos i nostrats productors ara que hem sabut on s’aconsegueixen, i com s’apalanquen, les contractes d’alguns programes per a TV-3. La conversa de Tatxo Benet (soci de Buenafuente, Mediapro-El Terrat) amb David Madí en el paper d’aconseguidor, és eloqüent. L’insta que mogui els fils per col·locar a TV-3, per 800.000 euros, un paquet de reportatges o documentals sobre el procés, d’aquests que van tan bé per anar escalfant la parròquia. I com és natural l’Asociació de Productors i Documentals ja ha fet un comunicat en què denuncia aquest mercadeig amb diners públics pel mig.

Notícies relacionades

No és nou aquest malintencionat i opac negoci. Fa anys que va vent en popa. Entenguem-ho. Hi ha productors que són dels nostres, i que estan especialitzats en treballs ideològics, d’agitprop, que els emet TV-3, però que es contracten i impulsen fora de TV-3. Sempre hi ha diners públics abundants per a aquestes tasques. Són productors privilegiats. Sempre tenen programes a la seva. Però de vegades, ¡ai!, es descuiden i es descobreix una mica el pastís. I per uns instants, es queden amb el cul a l’aire.