TU I JO SOM TRES

Escriptors a TV-3: el club dels amics

zentauroepp54089838 monegal200712200723

zentauroepp54089838 monegal200712200723

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal

En vista del que està fent TV-3 amb els escriptors de llibres, haurien de crear un segell editorial que es digui La colla, o millor encara, El club dels amiguets. ¡Ah! És fabulós l’impuls, la promoció publicista, que l’encara anomenada Televisió Nacional de Catalunya els dedica a alguns. Des de la submissió al procés han conformat una espècie d’apartheid  al terreny editorial, i els beneficiats els dediquen grans minutatges i glorioses entrevistes. Per contra, silenci i opacitat televisiva als qui no formen part d’aquest club. A Tot es mou li acaben de practicar una esplendorosa promoció a un llibre del conseller Jordi Puigneró, entrevista inclosa. L’espot ha durat gairebé tretze minuts. L’aplicada massatgista vibrava d’emoció quan va veure que en el text s’assegura que Catalunya ja pot ser una república. Una república digital com a avantsala a la república real. I l’autor, veient el fervor de la seva entrevistadora, li deia: «¡Les tecnologies digitals ens fan imparables!».  ¡Ah! Puigneró és un interessant polític. Sembla que la seva proximitat a Puigdemont és indiscutible. Fins analistes opinen que Waterloo ja l’ha elegit com a nou candidat a presidir la Generalitat. Altres, amb més retranca, advirten que potser Puigneró es resisteix a exercir el paper de Torra-bis, aquest rol que a Polònia retraten amb tanta gràcia com si fos el grum Sacarino. En qualsevol cas, gràcies a TV-3 la pintoresca idea de la república virtual ja es va incrustant en la feligresia i els anima a comprar el llibre.

Notícies relacionades

També en el gènere de la novel·la TV-3 té el seu club. Aquests dies hi ha una acusació de plagi sobre Pilar Rahola. Ha escrit un llibre sobre Bernard Hilda, músic que amenitzava fines vetllades barcelonines al Ritz. TV-3 ha promocionat aquesta novel·la de manera fabulosa. Al FAQS, al Tot es mou, i fins i tot als Telenotícies.  L’autor que l’acusa de plagi, Josep María Loperena, que també ha publicat el seu llibre sobre Hilda, per a TV-3 no existeix.

També han silenciat, per posar un altre exemple d’aquest any, La telaraña (Ariel), una lluminosa anàlisi del periodista barceloní Juan Pablo Cardenal Nicolau. És un text imprescindible per entendre la trama dels impulsors del procés i de com han utilitzat sense escrúpols diners públics, mercenaris, i un gran aparell d’agitp-prop. Per a TV-3 tampoc existeix. El que explica no interessa que se sàpiga. No cap en el club d’amics.