TU I JO SOM TRES

Aquesta imatge, a la tele no la busquin

La tele pública, igual com va fer amb els morts a les residències, ara evita explicar la veritat dels temporers

zentauroepp54052181 monegal200709163232

zentauroepp54052181 monegal200709163232

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Aquesta imatge forma part del reportatge audiovisual que van publicar Elisenda Colell i Ferran Nadeu a EL PERIÓDICO fa pocs dies. Els recomano que el vegin. A la tele no trobaran res semblant. Són set minuts i catorze segons d’impacte directe. Tema: els temporers de Lleida, ara mateix. Abandonats als carrers, a les voreres, sobre l’asfalt, a la intempèrie, o ficats en unes infectes corraletes. Granges abandonades que cauen que, quan hi vivien els porcs o les gallines, gaudien d’una qualitat de vida infinitament superior a la d’aquests éssers humans ara allà embotits.

A la tele tot això no surt. A tot estirar pinzellades de 40 segons en algun informatiu en què, en comptes d’enfocar la veritat, prefereixen distreure’ns enfocant alguna voluntariosa cooperant repartint mascaretes a uns africans asseguts en un banc d’una plaça. O sigui, la tele, sobretot les públiques, eviten ensenyar el que de veritat passa. No envien equips, no desplacen càmeres i reporters a aquestes granges insalubres. La veritat sempre els pertorba.

Està fent la tele amb els temporers igual que van fer amb les residències de gent gran. A Catalunya més del 70% dels morts s’han produït allà. I encara estem esperant que TV-3 o TVE ens faci un documental ampli, específic, sobre com han mort, per què se’ls va prohibir l’assistència hospitalària, i un retrat de com ho han patit les famílies. Que expliquin com els va quedar l’ànima quan van rebre una trucada, un dia, dient-los: passin a recollir les cendres. Un documental així produeix irritació governativa. Evidencia la seva irresponsabilitat política. La seva desastrosa gestió. Això no convé ensenyar-ho a la tele, no sigui que comencem a pensar i es desmunti el trampós relat construït.

Notícies relacionades

Ara amb els temporers passa el mateix. Els governs (la Generalitat, la Junta d’Andalusia...) sabien perfectament que arribarien, com cada any. I no van preparar res en absolut. I ara resulta que la majoria dels brots vírics són allà. I la tele ens va ensenyant, una vegada i una altra, la dolça imatge de la cooperant repartint mascaretes. ¿De què li serveix una mascareta a qui viu en una cort de porcs, sense aigua, ni electricitat, ajagut entre escarbats i puces? ¿De què ens serveix una tele pública que tapa, o tergirversa, el que passa?