TU I JO SOM TRES

La distància de TVE-Catalunya és infinita

lmmarco53636711 tv 03 06 2020 monegal para el 04 06200603185804

lmmarco53636711 tv 03 06 2020 monegal para el 04 06200603185804

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal

Es va acomiadar l’altre dia el periodista Lluís Guilera dels Telediarios de TVE-1, i ens va explicar amb molta il·lusió que la seva pròxima destinació serà un programa de debat per a tot Espanya fet des de TVE-Catalunya. I ens posaven una imatge molt il·lustrativa de la distància que hi ha entre Barcelona i Madrid.  Home, té poc interès que ens recordin els 600 quilòmetres que separen Barcelona de Madrid. Ja ho sabíem. L’interessant hauria sigut que ens concretessin la distància que separa TVE-Catalunya de la mateixa Catalunya.  Jo diria que és infinita. No acabo d’entendre aquesta estratègia de fer un debat per a tot Espanya des de TVE-Sant Cugat. Em fa l’efecte que està dissenyada amb la millor intenció del món però no és rellevant, no aporta res a la reconstrucció de TVE-Catalunya entesa com a cadena en català i pròpia de Catalunya.

Parlem clar. TVE-Sant Cugat porta condemnada des de temps immemorial a la més absoluta irrellevància a Catalunya. I també des de temps immemorial hi ha hagut intents perquè deixi de ser un simple centre territorial amb alguna inútil i breu desconnexió en català, i passi a ser una entitat amb programació pròpia en català i per a Catalunya les 24 hores del dia. Cap d’aquests tímids intents va prosperar. Ja es va encarregar Pujol de garantir-se que al gran aparat de propaganda del seu virregnat (TV-3) cap altra cadena li fes ombra mai. Aquesta situació continua inalterable.

Notícies relacionades

Malgrat l’empantanegament de TVE, em consta que hi ha ganes de reconstruir TVE-Sant Cugat. El moment és oportú, sobretot des que TV-3 va decidir ser la cadena pública de només, i a tot estirar, la meitat de Catalunya. Per higiene mental es necessita una cadena pública que atengui sense filibusterisme ni maniqueisme informatiu tota la ciutadania. És una qüestió sanitària a més de televisiva. I això no es fa augmentant un parell d’horetes la desconnexió en català. I menys traslladant aquí la producció d’un programa. Podrien anar a Bangla Desh i seria el mateix. Hi ha qui diu que TVE és una marca cremada a Catalunya. Doncs que li posin Catalonia TV, o TeleMontserrat, que també és molt bonic. Aquí l’imprencindible és que sigui una cadena en català i de Catalunya. Altrament la seva distància amb el mateix hinterland al qual es dirigeix continuarà sent infinita.

 

Temes:

TVE