ADEU A UNA COMÈDIA LONGEVA

'Modern Family' s'acomiada amb Sofía Vergara com a gran cap de la TV

La sèrie va trencar estereotips i va consagrar la colombiana com a estrella als Estats Units

modern-family / periodico

4
Es llegeix en minuts
Alicia Civita (Efe)

La sèrie ‘Modern Family’ s’acomiada de les pantalles aquest dimecres als Estats Units amb grans honors, com convertir Sofía Vergara en l’última gran reina de la televisió, normalitzar les famílies homoparentals i ser l’única producció en emissió d’aquella era en què la televisió no competia amb el directe.

Sofía Vergara, la colombiana que ha conquistat els telespectadors nord-americans. / WIREIMAGE

«¡Se’ns ha acabat la festa! ¡Adeu, estudi 5! ¡Modern Family, 11 anys!», va resumir la mateixa Vergara a l’acabar de gravar l’episodi final d’aquesta història, que va retratar de manera molt particular les relacions entre famílies interculturals.

Així, i entre llàgrimes mentre estava acompanyada del seu marit, Joe Manganiello, i el seu fill Manolo González-Vergara, l’estrella colombiana, de 47 anys, es va acomiadar de l’estudi que va ser la seva segona casa des del 2009 i que la va catapultar com una les actrius més reconegudes als EUA.

Ed O’Neill i Jesse Tyler Ferguson, pare i fill en la sèrie, en una gala el 2017. / AP

El paper de Gloria Pritchett la va portar de ser una llatina més perseguint el seu somni a Hollywood a convertir-se en la intèrpret més ben pagada de la televisió i un nom reconegut al món. Gens malament per a algú que va haver d’exagerar el seu accent en anglès i tenyir-se el seu cabell ros a un fosquíssim castany perquè l’acceptessin com a llatina.

Ja aclamada al món angloparlant com una de les llatines de més èxit de l’espectacle, amb dues nominacions als premis Emmy i quatre als Globus d’Or, més una carrera que va aconseguir transcendir al cine, Vergara també va aconseguir construir un imperi entorn de la seva imatge, amb línies de mobles, roba i fins i tot cafeteres.

Ariel Winter i Nolan Gould, germans a la sèrie. / AP

«La televisió ha trobat en Vergara l’estrella ‘crossover’ que havia estat buscant des que [l’actor cubà] Desi Arnaz va desaparèixer», va escriure la revista Forbes el 2012, quan l’actriu va començar a guanyar 15 milions de dòlars a l’any. Avui dia, l’artista obté uns 43 milions de dòlars anuals.

«Sofía Vergara va canviar durant anys la forma en què el nord-americà comú veia els llatins. Tot i que el seu personatge gira entorn de l’estereotip de la dona llatina voluptuosa, Gloria va anar demostrant que era més que una caricatura», indica Alex Nogales, president de la National Hispanic Media Coalition, l’organització líder en la lluita per una participació d’hispans més gran en el cine i la TV.

Rico Rodríguez, Manny a la sèrie, on interpreta el fill de Sofía Vergara. / AP

«En un espai d’entreteniment audiovisual cada vegada més fragmentat, ‘Modern Family’ va ser l’última producció de televisió a llançar massivament la carrera d’un actor, com va succeir amb Vergara», va indicar. Per això, ella és «l’última gran reina de la TV», va explicar Nogales.

De fet, el 2010 l’organització va presentar un informe en el qual donava una F (mínima nota) a totes les cadenes nord-americanes quant a la quantitat de llatins que tenien al davant i al darrere de les càmeres.

Aubrey Anderson-Emmons i Eric Stonestreet, filla i pare a la sèrie. / AP

Encara considera que la participació no és equivalent al 17% que representen els llatins en la població del país, però «les coses han millorat», en part gràcies a Gloria, la cadena ABC i ‘Modern Family’.

El matrimoni gai

Aquesta història, de 244 episodis, va girar des del principi entorn de tres famílies molt particulars: Jay Pritchett és el patriarca d’una d’elles i és el pare de Cam i Claire. Està casat amb Gloria i és padrastre de Manny.

Claire, mentrestant, està casada amb Phil Dunphy, amb qui té tres fills –Haley, Alex i Luke–, mentre que Cam i Mitch –una parella gai– acaben d’adoptar una nena tailandesa anomenada Lily. Aquesta gran barreja va portar que el 2009 s’escriguessin desenes d’articles sobre una comèdia que presentava, per primera vegada en televisió oberta, una parella gai amb una filla. Cinc anys després, els personatges interpretats per Jesse Tyler Ferguson i Eric Stonestreet van contreure matrimoni.

El llibre ‘Deshaciendo estereotipos gay en los medios’, d’assajos d’acadèmics de la Universitat de San Diego, afirma que «Cam i Mitch van desafiar exitosament l’estereotip que els homes gais eren promiscus per naturalesa i desinteressats en una vida tradicional».

Julie Bowen i Ty Burrell, matrimoni a ‘Modern family’. / AP

L’efecte va ser mesurat en una enquesta realitzada el 2013 per ‘The Hollywood Reporter’ i l’empresa Penn Schoen Berland, en la qual un 35% dels entrevistats va dir que la seva posició sobre el matrimoni gai havia canviat gràcies a la sèrie. Una fita més.

El cert és que, quan es va transmetre el primer episodi de ‘Modern Family’, el món de l’entreteniment es concentrava en la pantalla petita. Netflix encara no havia llançat el seu servei de ‘streaming’ i ningú havia ni tan sols arribat a pronosticar que l’emissió ‘online’ amenaçaria la televisió tradicional.

Precisament, les cadenes de televisió dominaven els premis a les millors produccions audiovisuals, a excepció d’HBO amb ‘Sexo en Nueva York’. De fet, durant les seves primeres temporades, les transmissions de ‘Modern Family’ comptaven amb una audiència mitjana de 12 milions de persones i va arribar a ser nominada i a guanyar diversos premis Emmy i Globus d’Or, entre ells a millor sèrie de comèdia.

L’elenc complet de ‘Modern family’, que s’acomiada aquest dimecres després d’11 anys en pantalla. / EFE

Notícies relacionades

A més, un dels cobejats espais publicitaris de 30 segons d’aquesta producció creada per Christopher Lloyd i Steven Levitan es venia per un quart de milió de dòlars el 2014.

Després d’11 anys, en l’actual temporada, el mateix espai costa 148.000 dòlars perquè sigui vist per una audiència mitjana de 4,1 milions. Un declivi, és cert, però també un assoliment després de més d’una dècada de transmissió ininterrompuda. De fet, cap de les sèries que es van estrenar des d’aleshores en els senyals de cadenes televisives han aconseguit aquests números, ni la mateixa longevitat.