ACUSACIÓ

La fiscalia demana 32 anys de presó per a Ana Duato i 27 per a Imanol Arias per frau fiscal

Els protagonistes de 'Cuéntame' s'enfronten a multes que sumen 16 milions d'euros

Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat els acusen de mitja dotzena de delictes fiscals

ana-duato-imanol-arias / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Ana Duato i Imanol Arias, el matrimoni Alcántara de ‘Cuéntame’, s’enfronten a una petició fiscal de 32 i 27 anys de presó, respectivament, pel ‘cas Nummaria’, en el qual se’ls acusa de diversos delictes fiscals pels exercicis corresponents a diversos anys entre el 2009 i el 2017. L’Advocacia de l’Estat, per la seva part, demana per a cada un 28 anys de presó i multes que sumen uns 16 milions d’euros, segons va avançar ‘El Confidencial’. Els escrits de qualificació han coincidit amb l’anunci de la renovació de ‘Cuéntame cómo pasó’ per dues noves temporades.

Tots dos són clients del bufet Nummaria, el màxim responsable del qual, l’advocat Fernando Peña, s’enfronta a la màxima pena, 298 anys, com a líder de l’organització criminal dissenyada per eludir el pagament a Hisenda, segons les acusacions. Anticorrupció diu que «una part molt important dels clients del despatx han utilitzat estructures societàries opaques dissenyades per ell a fi d’evitar la tributació que hauria correspost a Espanya per l’obtenció de rendes provinents de tota mena de negocis situats al nostre país».

Entre els 31 acusats també hi ha el marit de Duato, Miguel Ángel Bernardeu, productor de ‘Cuéntame cómo pasó’, per al qual la fiscalia demana 18 anys de presó, i una germana d’Imanol Arias, que s’enfronta a 9 anys i mig. Malgrat la pena sol·licitada, els actors han tornat la major part de la quota defraudada

2,78 milions d’Arias

La fiscalia afirma que Imanol Arias, de 63 anys, calcula que va defraudar en concepte d’IRPF prop de 2,78 milions d’euros, dels quals va tornar 2,3 a través d’imports ingressats per la quota dels exercicis del 2009 i del 2010 i declaracions complementàries. La multa que demana Hisenda és quatre vegades el defraudat, que en el seu cas supera els nou milions d’euros.

Segons la fiscalia, l’actor va aprofitar l’estructura que li va oferir Numaria per ocultar «al fisc part de les seves rendes, principalment procedents de la seva activitat personal per la seva participació com a actor en la sèrie ‘Cuéntame’».

«L’estructura, en essència, va consistir en la cessió dels seus drets d’imatge a una societat sota el seu control, primer Remake Investments i, a partir del 2010, Leitmotif Proyects (totes dues participades en un 80% per la societat anglesa Rosedale Ltd, que controlava amb les societats costa-riquenyes Aljaima Holding Investment i Landon Corporation). Des del 2015, va ser Tai Creaciones», explica el fiscal.

Aquestes societats es van encarregar de firmar els contractes amb tercers, com el Grupo Ganga Producciones, i de facturar pels serveis realitzats per l’actor, per a continuació fixar «una retribució per a l’actor per un import molt inferior al facturat pels serveis, en forma de renda vitalícia». La diferència l’actor la destinava a «les seves despeses personals i familiars i per fer inversions».

Notícies relacionades

Per a la fiscalia, «l’únic sentit» d’aquesta estructura «artificiosa» és «intentar transformar una renda d’activitat professional pel treball com a actor d’Imanol Arias en una renda vitalícia pretenent disfrutar il·lícitament de la bonificació del 60% establerta per la norma per a aquesta mena de rendes». 

I a la mateixa conclusió arriba per a Ana Duato, de 51 anys, a la qual s’acusa de defraudar 1,9 milions d’euros entre els anys 2009 i 2017, tot i que uns mesos enrere l’actriu ja va abonar a Hisenda 838.000 euros. L’escrit detalla que, a part de fer el mateix que el seu company de repartiment, «aprofitant la circumstància de controlar juntament amb el seu marit la productora» de Cuéntame, «deixa de facturar el seu treball com a actriu principal alguns capítols» per temporada.