A 'està passant'

La Fiscalia denuncia per injúries Toni Soler pel gag dels Mossos i els gossos

El ministeri públic acusa el director del programa de TV-3 d'un delicte contra les institucions de l'Estat

tonisoler

tonisoler / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia ha denunciat per un delicte contra les institucions de l’Estat el director del programa ‘Està passant’ de TV-3, Toni Soler, i dos dels seus col·laboradors, per un gag que comparava els Mossos d’Esquadra amb gossos, arran de les càrregues en les protestes contra la sentència del procés.

En la seva denúncia, a què ha tingut accés Efe, el ministeri públic acusa Soler i els seus dos col·laboradors Magí Garcia i Jair Domínguez d’un delicte contra les institucions de l’Estat, en la seva modalitat d’injúries greus als cossos i forces de seguretat, i demana que es declari responsable civil subsidiària la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

La denúncia s’ha presentat als jutjats de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) per ser el partit judicial on estan situats els estudis de Televisió de Catalunya i està pendent d’una qüestió de competència per dirimir a quin jutge li correspon investigar-la.

Denúncia de sindicats dels Mossos

El cas deriva de les diligències que va obrir la Fiscalia de Barcelona, arran de la denúncia que sindicats de Mossos d’Esquadra van presentar pel gag, emès el 16 d’octubre de l’any passat per TV-3 i que consideraven injuriava el cos de la policia catalana.

 

En el programa d’humor denunciat, es van emetre imatges d’un gos amb una gorra de policia, així com amb casc d’antiavalots i una llançadora de projectils viscoelàstics (foam), en un gag que jugava amb l’equívoc suscitat per la similitud fonètica entre les paraules ‘gossos’ i ‘mossos’.

Entre diversos insults als ‘gossos’, els comentaristes del programa criticaven que, en comptes de protegir-te, un gos «et borda, et mossega o encara pitjor, et dispara bales de ‘foam’ o pilotes de goma».

El gag es va emetre a Televisió de Catalunya, coincidint amb la polèmica generada per l’actuació de la policia en els disturbis originats en les manifestacions de protesta contra la condemnes als líders independentistes, que van acabar amb nombrosos ferits, molts d’ells per pilotes de goma o projectils de precisió.

Notícies relacionades

Després de l’emissió del programa, la Trisindical dels Mossos, que agrupa el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME), així com l’Associació de Comandaments de Policia de Catalunya (COPCAT), ho van denunciar davant de la Fiscalia de Delictes d’Odi de Barcelona al considerar que el gag no estava emparat pel dret a la llibertat d’expressió.

En declaracions a Efe, una portaveu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha argumentat que el gag referent als Mossos d’Esquadra ha d’entendre’s en el context d’un programa d’humor i ha recordat que el mateix director d’‘Està passant’ va demanar disculpes en directe