ELS PREMIS DE LA TELE

'Joc de Trons' bat el rècord amb 32 nominacions per als Emmy

HBO lidera amb 137 candidatures; Netflix en té 117, i Amazon, 47, més del doble que l'any passat

La categoria de minisèrie, amb treballs com Chernobyl o Así nos ven', és una de les més emocionants

zentauroepp48194833 icult fotogramas de la octava temporada de juego de tronos p190528125209

zentauroepp48194833 icult fotogramas de la octava temporada de juego de tronos p190528125209

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Poden haver deixat molts fans escorcollant la pantalla a la recerca de claredat, inalterats davant de les suposadament emocionants interpretacions d’alguns actors o descontents amb la resolució final, però no hi ha dubte que els creadors de Joc de Trons saben entusiasmar els votants del’Acadèmia de la Televisió dels Estats Units. Aquest dimarts, quan s’han anunciat les nominacions per a la 71 edició dels premis Emmy, la vuitena temporada de la sèrie de HBO ha batut rècords propis i aliens.

(llista completa de totes les nominacions, en PDF)

Les seves 32 candidatures deixen petita la marca anterior de 26 nominacions aconseguida el 1994 per ‘Canción triste de Hill Street’ i el 22 de setembre, quan s’entreguin les estatuetes alTeatre Microsoft de Los Angeles en una cerimònia que ara per ara no té presentador (i que pot acabar sense tenir-lo, com els últims Oscar) és difícil pensar que no creixerà el palmarès d’un fenomen que ja ha guanyat 47 emmys fins ara, tres com a millor drama, i que el 2015 i el 2016 va establir marques anuals amb 12 guardons en cada una d’aquestes edicions.

Si Joc de Trons no suma el seu quart gran premi serà perquè se l’ha tret un dels seus set rivals: o Better Call Saul This is Us, que ja tenen experiència en això dels Emmys, o cinc debutants en la categoria principalOzark, Killing Eve, Pose, Succession i Bodyguard. De moment, en qualsevol cas, ja ha triomfat, aconseguint nominacions per a nou dels seus intèrprets (incloent per a sorpresa d’alguns Kit Harington i Emilia Clarke) i contribuint que HBO, el canal de cable, surti de l’anunci de les candidatures com a favorita numèrica, amb 137 contra les 117 de Netflix o les 47 d’Amazon (que ha doblat respecte a l’any passat).

La nova era d’or

Més enllà de qui guanyi, i malgrat les clàssiques diatribes sobre oblits injustos o nominacions discutibles, un repàs de les candidatures ratifica el nivell indiscutible que fa tempsarriba al contingut de les petites pantalles. N’hi ha prou amb mirar aquest any, per exemple, a la categoria de minisèrie, on apareixen produccions que s’han guanyat el favor de públic i crítica. Hi ha un autèntic fenomen com Chernobyl però també Así nos ven, el rellevant treball d’Ava Du Vernay sobre la història dels cinc joves de color acusats falsament d’una violació en Central Park, així com Heridas abiertasFosse/Verdon i Fuga en Dannemora.

Notícies relacionades

En categoria de millor comèdia els votants dels Emmy també han mostrat saber què es trama, o el que s’esperava d’ellsThe marvelous Mrs. Maisel,que ja van coronar l’any passat, torna a optar a aquest guardó així com a 19 més (és la segona sèrie més nominada).També retorna a la pugna Veep, la sèrie que podria fer queJulia Louise-Dreyffussumés el seu setè ‘emmy’ protagonista (i novè en general).Però a més han entès que la segona temporada de Fleabag, sèrie que l’any passat van menystenir, no podia no ser-hi aquesta vegada i li han donat 11 nominacions. O que Barry, la negra comèdia criminal protagonitzada pel millor actor còmic de l’any passat, Bill Hader, mereixia tornar a la lluita. I també han donat espai aRussian doll, The good placei la sisena temporada de la producció canadencaSchitt’s Creek.

Al setembre, a més,Bruce Springsteenpodria sumar un ‘emmy’ a les vitrines on ja té estatuetes dels Grammy, els Oscars i els Tony. El Boss està nominat per l’especial del seu xou de Broadway a Netflix, una plataforma que també ha donat a una altra artista, Beyoncé, una alegria: Homecoming ha aconseguit sis candidatures.