La salut del català arriba al Parlament

El PP i Ciutadans critiquen la visió catastrofista de 'Llenguaferits', reportatge que va emetre '30 minuts'

zentauroepp48943828 el director de catalunya r dio  sa l gordillo  el de tv3  vi190705160820

zentauroepp48943828 el director de catalunya r dio sa l gordillo el de tv3 vi190705160820 / Pau Cortina

3
Es llegeix en minuts
Agencias / Barcelona

El debat sobre el delicat estat de salut de la llengua catalana, tal com es va presentar al reportatge 'Llenguaferits', emès diumenge passat, 30 de juny, al '30 minuts', ha arribat aquest divendres, 5 de juliol, fins al Parlament. El PP i Ciutadans han criticat el director de TV-3, Vicent Sanchis, que el programa entrés en qüestions com la llengua que parlen els nens i les nenes a l’hora del pati, i es presentés l’ús del castellà com "la fi del món", segons l’opinió del diputat Nacho Martín Blanco (Cs). "Deixin en pau els nens", va clamar el popular Daniel Serrano, a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Sanchis ha defensat l’interès periodístic del reportatge i que l’obligació de TV-3 com a televisió pública és "preocupar-se per la salut de l’idioma propi del país". El director també ha fet al·lusió als "196 permisos" demanats a centres educatius i pares d’alumnes abans de realitzar les gravacions, "d’acord amb el llibre d’estil" de la casa.

El PP ha preguntat al director de TV-3 pel criteri periodístic utilitzat i li ha demanat "allunyar" els nens del debat lingüístic. "¿Els molesta que els nens parlin en llengua espanyola en el seu temps de lleure?", ha preguntat Serrano. Sanchis ha replicat que efectivament es va utilitzar un "criteri periodístic, d’interès general i servei públic", i ha indicat al diputat que TV-3 s’ha "de preocupar per la salut de l’idioma propi del país". Al seu parer, el reportatge "explicava situacions" que "per a sociòlegs i sociolingüistes no són tan normals" (l’ús freqüent del castellà al pati), segons la valoració dels diputats de Ciutadans i el PP.

"¿Vostè comprèn que per a un ciutadà que té el castellà com a llengua materna, un documental com aquest que presenta el fet de parlar castellà al pati de l’escola com la fi del món pot resultar ofensiu i insultant?", va preguntar Martín Blanco a Sanchis.

"El català no està en perill. L’únic perill són vostès i programes com 'Llenguaferits', que ha aconseguit que la defensa del català quedi reduïda a actes de 'friquisme' com voler parlar-li a una torradora en català o dir que Netflix és més perillosa pel català que el franquisme, perquè això és el que ha quedat del reportatge", ha opinat la diputada de Cs Sonia Sierra.

Marta Ribas, de CatECP, va considerar "lícita" la reflexió sobre les possibles "amenaces" sobre la llengua. Però va dir que seria "greu" si la ciutadania ha percebut amb el reportatge "que la televisió pública plantegi com a problema el que és una de les grans riqueses del nostre país, que és la diversitat lingüística."

Sanchis ha subratllat que "la supervivència i vitalitat" de la llengua catalana mereix un programa informatiu, ha considerat interessant veure l’ús que es fa en entorns com les xarxes socials i ha afirmat que ningú s’ha de sentir ofès pel reportatge perquè explica hàbits socials als diferents territoris de parla catalana –assenyalant que a Perpinyà (França) ja no es parla o que la veu "en perill d’extinció" a Catalunya– que, per a uns poden semblar normals com que el català no sigui tan present a les noves tecnologies, però no tant per als sociolingüistes.

Preguntada per ERC sobre com fer atractius els continguts audiovisuals en català per als joves, la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, ha dit que el tema de la llengua "ocupa i preocupa", i ha remarcat que treballa per tenir una programació atractiva per a la franja entre 16 i 24 anys, que ara segueix un 5% i que el català sigui vehicular en l’entreteniment.

Toni Albà

Notícies relacionades

Un altre tema polèmic que s’ha tractat al Parlament ha sigut el que fa referència als tuits insultants de l’actor Toni Albà. La comissió de control ha rebutjat una proposta de resolució presentada per Cs de dos punts que instava la Generalitat a demanar a la CCMA a no contractar persones o rescindir contractes amb qui difon un discurs d’odi, especialment contra les dones i el col·lectiu LGTBI, així com no contractar productores quan aquestes o els seus empleats difonguin un discurs d’odi, precisament arran de la polèmica pels tuits de Toni Albà contra Inés Arrimadas.

La proposta de resolució ha comptat amb els vots en contra dels dos punts de JxCat i ERC –després de no admetre’s una esmena conjunta– i la CUP, que ha lamentat la "instrumentalització" per part de Cs. Els comuns s’han afegit al rebuig en el punt de la proposició que feia referència a les productores, però ha votat a favor del primer punt.