TU I JO SOM TRES

Que mengin porqueria; només són turistes

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Sent Espanya un paradís gastronòmic, ¿què els donem de menjar als turistes que ens visiten? Aquesta és la pregunta que ens ha plantejat Chicote (¿Te lo vas a comer?, La Sexta). L’ha respost ell mateix viatjant a les zones més turístiques de Barcelona, Sevilla i Madrid. Com era d’esperar, ha sigut bastant terrorífic. Només Sevilla s’ha salvat una mica. En un restaurant del mític barri de Santa Cruz, el salmorejo era un nyap i les croquetes eren material per enganxar maons, però almenys la truita de patata era sucosa i estava en el seu punt.

A Barcelona, s’ha assegut a la terrassa d’un dels molts restaurants de la Rambla. Ha demanat paella de marisc. L’amo del local, veient que era Chicote i que anava envoltat de càmeres, no es va atrevir a donar-li l’infecte arròs congelat que ells serveixen. Va enviar dos cambrers a comprar la paella en un altre lloc. Chicote es va adonar de l’engany i li va dir al propietari: “M’està prenent per imbècil. S’està rient de mi”. ¡Ah! Pitjor va ser a Madrid. En un restaurant de la Puerta del Sol, ni tan sols el van voler servir. L’amo, veient les càmeres, va enviar un cambrer per dir-li: “Senyor Chicote, no ens queda ni paella ni res en absolut”. A la taula del costat, a uns alemanys els anaven servint sense parar arròs que semblava xiclet.

Notícies relacionades

La setmana passada, Chicote va ser Portugal i Galícia. Va fer la ruta del blanqueig de la cloïssa. Centenars de quilos que venen d’una zona de Portugal, sota el pont Vasco de Gama, d’aigües infestades de metalls pesants, o de la Xina, o vagi a saber d’on. Arriben clandestinament a empreses d’Arousa, Cambados, O'Grove..., i surten d’allà amb un segell que posa ‘Almejas de Galicia’. Negoci rodó: les compren a tres euros el quilo i les venen al quíntuple.

¡Ah! Aquests exercicis televisius de Chicote són útils. Desemmascaren tramposos sense escrúpols. Residències d’ancians, menjadors escolars, cuines d’hospitals... I, ara, restaurants per a turistes. Ha fet la foto a tots. Ja no és només picardia el que veiem. En el cas de l’infame menjar que els donen als avis i als nens, és delinqüència pura. No sé el temps que podrà continuar fent Chicote aquesta tasca. Ja és massa famós. El reconeixen de seguida. I amb càmeres espanta més encara. Tot delinqüent fuig de la llum. I aquesta és una de les poques vegades que la tele il·lumina.