Tu i jo som tres

Guerres declarades que no convé explicar

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Com sempre acostuma a passar en l’actual TV-3, quan esclata algun embolic, guerra, xoc o batalla campal, que enfronta forces independentistes entre si, s’ha d’anar a buscar la informació en els programes d’humor o de sarcasme. No vagin al Telenotícies, perquè no s’assabentaran de res: practiquen el silenci i amaguen el que passa. La notícia de dilluns era el violent atac d’Elsa Artadi  (JxCat) contra Ernest ‘Tete’ Maragall(ERC), en el fragor de la lluita per les eleccions municipals. Així ho va entendre –i ben entès– Toni Soler, que ens deia a Està passant que “Elsa Artadi ha atacat qui fa poc era el seu company en el Consell Executiu, Ernest Maragall [...] Si continuen en aquest to, en el pròxim debat potser Maragall li dirà a Artadi que és una ‘pija’ que no ha baixat mai de la Diagonal, i Artadi li respondrà: ‘I tu la Diagonal la vas conèixer quan no existia i tot eren camps’”.

Notícies relacionades

O sigui, que l’enfrontament entre JxCat i ERC està, públicament i notòriament, en fase sagnant. Per alTN vespred’aquella mateixa jornada, al contrari. Ni piu de la batalla. Ni una paraula. No passa res. ¡Ah! Entenguem aquests informatius tan particulars: crec que amaguen la realitat per mantenir en la inòpia el personal. O sigui, en lloc de fer periodisme, practiquen l’ocultació com a teràpia. És un camí perillós. Pot tenir conseqüències nefastes. Posem un cas: Alfons XIII va creure tota la vida que el seu problema era el cor –d’això, d’una cardiopatia, va morir a Roma–, quan en realitat el focus d’aquella infecció letal provenia de les seves dents. Va ser víctima d’una mala informació. Si li haguessin extirpat a temps unes quantes dents, el seu cor s’hauria recuperat.

Del que sí que ens van informar en el TN vespre va ser de la possibilitat –en el moment de tancar aquesta columna, sembla descartada– que Puigdemont participés en el debat que TV-3 estava preparant. Una veu en off ens advertia dilluns a la nit: “La possible participació en el debat del candidat d’ERC ¡ha animat Puigdemont!”. ¡Ahh! Quina bonica elecció verbal. Segons TV-3, la possible presència de Junqueras ha “¡animat!” Puigdemont. És una interpretació impagable. La possible participació de Junqueras el que ha fet és espantar-lo. Però això també convé ocultar-ho.