ESTRENA TARDANA

'Waco', reconstrucció d'una tragèdia

Paramount Network llança finalment la minisèrie sobre el setge al temple-fortalesa de la secta dels davidians

waco-taylor-kitsch

waco-taylor-kitsch

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els amants de les sèries comencem a estar (mal) acostumats a les estrenes simultànies, o gairebé, però algunes coses bastant bones encara es fan esperar: gairebé un any ha tardat a arribar 'Waco', una de les primeres apostes del canal Paramount Network als Estats Units. Allà es va estrenar a finals de gener i aquí arriba dilluns vinent, dia 3 de desembre (22.15 hores), amb dos dels seus sis episodis.

Waco, ciutat de Texas, ha de tenir les seves atraccions, però és coneguda sobretot per una tragèdia l’ombra de la qual només atraurà turistes foscos. Ens referim al setge amb final tràgic del temple-fortalesa dels davidians, secta religiosa sorgida el 1955 com a branca escindida de l’Església Adventista del Setè Dia.

Des de 1984, Vernon Howell, àlies David Koresh, va portar les regnes de la comunitat, i a finals de dècada era un líder admirat i obeït fins a les últimes conseqüències. Més hàbil com a guru espiritual que com a guitarrista rock, va aconseguir convèncer els seus fidels de ser l’home elegit per Déu per desencadenar la fi del món. Pel que sembla, tampoc és que desbordés carisma, però, per exemple, se les va empescar per obligar els homes al celibat i quedar-se amb les seves dones. Als 33 anys, tenia quinze dones. "He assumit jo sol la càrrega del sexe per tots", s’escolta dir al Koresh de ficció, un excel·lent Taylor Kitsch,Taylor Kitsch més prim que com el Tim Riggins de la sèrie 'Friday night lights', però de nou amb accent texà.

La sèrie alterna, als seus capítols inicials, els que es podran veure aquest dilluns, entre el punt de vista dels davidians i el del personal de l’FBI i l’ATF (l’agència nord-americana que investiga el tràfic d’armes), a la qual ha arribat una delació d’activitat sospitosa en la comunitat religiosa. D’aquests últims, només el negociador d’ostatges de l’FBI Gary Noesner (Michael Shannon, fent el seu primer paper important per a tele des de 'Boardwalk empire') sembla fer el seu treball mogut per la lògica i l’empatia. De fet, gairebé es podria dir que els creadors de 'Waco' senten més simpatia pels davidians, que són presentats com a gent més o menys normal.

Dels autors del '[REC]' ianqui

Darrere de la sèrie trobem els germans John Erick i Drew DowdleJohn ErickDrew Dowdle, coneguts sobretot com a directors de cine de terror. Seves eren 'Quarantine', el 'remake', gairebé pla a pla, de '[REC]'; l’excel·lent 'La trampa del mal’, un episodi llarg de 'La dimensió desconeguda' amb producció de Shyamalan (potser ve d’aquí el seu subtext espiritual), o la més recent 'Así en la Tierra como en el Infierno’, sobre una desgraciada exploració de les catacumbes de París.

Notícies relacionades

Aquí prescindeixen de la fantasia per buscar, sobretot, els fets. Per a l’apartat de la secta s’han recolzat en les memòries d’un dels pocs supervivents de la tragèdia, David Thibodeau, encarnat a la sèrie per Rory CulkinRory Culkin. Per al costat de la llei, la seva referència ha sigut, sobretot, l’autobiografia de Gary Noesner, el negociador a qui dona vida Shannon.

Completa el repartiment escandalosament bo de 'Waco' gent com Shea Whigham (com Shannon, vist a 'Boardwalk empire', i últimament en tot drama de prestigi que es preï de ser-ho), Andrea Riseborough (reconfirmada com a prodigi aquest any amb 'Mandy') o Julia Garner (que els fans de 'The americans' recordaran i no oblidaran mai com l’enganyada Kimberly Breland). És aquest repartiment el que fa atractiva i, per moments, eleva fins a inesperades altures una sèrie, sovint, bastant escassa quant a tensió narrativa o ambició formal.

Temes:

Sèries