TU I JO SOM TRES

'Más chulos que un ocho', gran 'show'

monegal-dimarts / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Aquest matí  Gabriel Rufián ha dit a Los desayunos / La mañana de TVE-1: «Aznar és el cap de tots ells i es presenta ‘más chulo que un ocho’, sense contestar absolutament a res».

I el periodista Xabier Fortes li deia, amb segones intencions: «¿Creu que vostè també ha sigut un pèl xulo?». I Rufián, gairebé petant-se de riure, ha contestat: «Sí, sincerament. És gent que espera que t’acovardeixis davant la seva impunitat [...] Nosaltres intentem portar al límit qualsevol compareixent. Els massatges no els entenem. Intentem incomodar-los per veure si diuen alguna cosa [...] Tot i que ja deia Fraga que el millor que pots fer perquè no se sàpiga res és muntar una comissió d’investigació»

¡Ahh! Quanta raó té Rufián. Encara recordo aquella altra comissió que va muntar al Parlament per investigar la Pujol’s family. Va ser una sessió fantàstica. L’únic que ha quedat de tot allò és aquesta frase de la matriarca del clan: «¡No tenim ni cinc!, que és senzillament colossal.

O sigui que, si muntar una comissió d’investigació és la millor manera que no se sàpiga res, l’estratègia de Rufián és encertada: perquè ho fan per la tele, atrapem l’audiència oferint espectacle. I Rufián, seguint aquest mètode tan televisiu, tan circense, tan de teatre de boulevard, almenys va aconseguir –això és innegable– que Aznar també es destapés com a showman i com a notable comediant.

Notícies relacionades

Qui crec que no ha entès res –sigui dit amb tots els respectes– ha sigut el president d’aquesta comissió i moderador del debat, el doctor i diputat Pedro Quevedo. Patia davant de les invectives que es llançaven Aznar i Rufián. En la seva bonhomia natural, s’angoixava davant d’aquella explosió escènica tan vistosa i frappant. I en un moment donat, absolutament afligit, s’ha adreçat als dos contendents i els ha dit: «Sisplau, ¡guardem les vísceres en el closet.

¡Ahhh! Quina bondat la del dolençós i admirat president Quevedo. Però quin gran error televisiu. Desconeix la potència –¡i l’enorme utilitat!– de les vísceres per enfortir i enganxar audiència en un debat televisat. Veu poca tele el polític Quevedo. Hauria d’estar atent al Sálvame Deluxe, per exemple. I al paper del moderador, l’art del qual no és precisament moderar, sinó llançar més gasolina a la pira incendiària.