COMISSIÓ DE CONTROL

'Polònia' i 'APM?' en perill

El director de TV-3 torna a avisar al Parlament de la dramàtica situació econòmic de la CCMA

La reducció en l'aportació del Govern, la caiguda de la publicitat i el polèmic pagament de l'IVA porten a l'actual crisi

zentauroepp43570762 en primer pla  el director de catalunya r dio  sa l gordillo180601113414

zentauroepp43570762 en primer pla el director de catalunya r dio sa l gordillo180601113414 / Violeta Guma

1
Es llegeix en minuts

Tal com ja va anunciar el novembre del 2017, i van corroborar les productores catalanes el gener del 2018, el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, ha tornat a dibuixar un futur molt negre per a TV-3. En aquesta ocasió, la tribuna del màxim responsable de la televisió autonòmica catalana ha sigut el Parlament. En la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que s’ha celebrat aquest divendres, 1 de juny, Sanchis ha anunciat la desaparició de la pràctica totalitat de produccions externes de TVC, davant delcol·lapse econòmic que pateix la tele catalana.

 'Preguntes freqüents', 'Polònia', 'El foraster',  i fins i tot el serial de sobretaula 'Com si fos ahir' són alguns dels programes més populars de TV-3 que no tenen assegurada la seva presència a la graella de la pròxima temporada davant dels problemes de liquiditat de la cadena, centrats especialment en el litigi que manté amb el Ministeri d’Hisenda, que li reclama un total de 167 milions d’euros en concepte del pagament del’IVA endarrerit.

L’única sortida que ha apuntat Sanchis, en la seva intervenció al Parlament, ha sigut la possibilitat que s’habiliti una aportació extraordinària per part del Govern, i que s’està en converses per concretar aquesta ajuda.

Notícies relacionades

Per corroborar la delicadíssima situació per la qual passen la tele i també la ràdio de la Generalitat, el president de la CCMA, Brauli Duart, ha recordat davant de la comissió que el 2012 la Corporació tenia una aportació del Govern de 334 milions d’euros que ha passat ara a 231 milions, mentre que els ingressos publicitaris han caigut en el mateix període de 100 a 56 milions d’euros. I a això s’ha de sumar el controvertit canvi de criteri respecte al pagament de l’IVA d’Hisenda, i que també s’ha reclamat a totes les televisions autonòmiques d’Espanya (i de fet a tot el sector cultural).

Davant d’aquesta situació, Sanchis ja va informar al gener als treballadors de TVC que, en el pressupost del 2018, hi hauria una rebaixa de 33 milions d’euros més. I aquesta retallada, tot i que gradual, es veuria a les graelles d’una forma dràstica el segon semestre de l’any.