CONFLICTE ECONÒMIC
Hisenda reclama 167 milions d'euros a TV-3
La CCMA es mostra "disconforme" amb la reclamació de l'IVA i considera que posa en perill la viabilitat de la ràdio i la TV pública

zentauroepp8926062 barcelona 03 09 08 cuaderno domingo 25 a os tv3 foto albert 171127182651 /
Des que el 2012 van començar les tensions entre el Ministeri d'Hisenda i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) pel concepte de devolució de l'IVA de les subvencions de la Generalitat (uns 40 milions d'euros llavors), els problemes entre les dues institucions no han parat d'augmentar en aquest quinquenni, fins a arribar ara a una xifra que supera els 167 milions d'euros, i que, segons la CCMA, posa en seriós perill la viabilitat dels mitjans públics Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio.
Segons ha anunciat la Corporació en un comunicat, l'Agència Estatal d'Administració Tributària del Ministeri d'Hisenda (AEAT) reclama un total de 167,4 milions d'euros a la CCMA pel pagament dels imports per deducció de l'IVA (que puja al 21%) dels anys 2015, 2016 i 2017.
En aquest últim cas (diferent del conflicte del 2012-14, ja que hi va haver una reforma de la llei de l'IVA el 2015), Hisenda vol que la Corporació aboni l'IVA per les aportacions que la Generalitat ha fet a la CCMA en aquests tres anys. Per aquest motiu, ja ha paralitzat el pagament de l'IVA, que encara no havia abonat (del 2016 i el corresponent al 2017), fet que ja suposa un impacte global negatiu per a la CCMA de 147 milions d'euros.
A més, amb l'última aprovació d'una enèsima modificació de l'actual llei de l'IVA (que va publicar el BOE el 9 de novembre), el problema no se solucionarà per a la Corporació, sinó que seguirà penalitzant els seus comptes. I calcula que seran més de 20 milions d'euros l'impacte negatiu per al 2018.
En el seu comunicat, la CCMA ha expressat la seva "disconformitat" per aquesta reclamació i ha avisat que compromet "greument" la seva viabilitat. També critica que aquesta reclamació milionària respon a un "canvi de criteri" de l'administració tributària i no està avalat per cap llei.
Notícies relacionadesEn la nota, la Corporació ha recordat que els últims anys ha impulsat un pla de viabilitat per ajustar les seves despeses a la contenció pressupostària del sector públic a Catalunya, amb un "esforç sense precedents" i amb mesures com la reducció de les estructures directives, redimensionant plantilla i els sous i portant a terme una retallada de fins a un 50% en la inversió de continguts i inversions. "Amb aquest esforç col·lectiu -assenyala en el comunicat-, la CCMA ha passat de gestionar 457,5 milions d'euros el 2010 a fer-ho amb 302,4 milions el 2017, i això ha suposat una reducció del 34% dels recursos disponibles", explica.
Encara que pel volum de les seves empreses (TV-3 i Catalunya Ràdio) la Corporació és la principal perjudicada per aquest plantejament d'Hisenda, no és l'única: en més o menys grau, totes les televisions autonòmiques públiques estan afectades per aquest "canvi de criteri" de l'AEAT, segons ha assenyalat a aquest diari un portaveu de la CCMA.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)