A La Sexta, diumenge, 25, a les 21.30 hores

Évole entrevista l'excomissari Villarejo en un especial de 'Salvados'

El periodista mantindrà una llarga conversa amb l'agent imputat per l''operació Catalunya' i recollirà el testimoni de personalitats públiques que l'han tractat

Aquest diumenge, 25 de juny, entrevista exclusiva al comissari Villarejo. / periodico

2
Es llegeix en minuts

José Manuel Villarejo, excomissari del Cos Nacional de Policia jubilat fa poc, és un dels personatges més enigmàtics del panorama polític espanyol. Amaga la cara davant les càmeres cada vegada que ha de comparèixer als jutjats pels diferents sumaris en què apareix. Villarejo ha sigut imputat, entre altres causes, per suposada participació en l''operació Catalunya', una trama policial que hauria maniobrat per descobrir o fabricar escàndols de corrupció relacionats amb polítics independentistes. Al·lèrgic a les compareixences públiques, l'excomissari ha trencat el silenci en una llarga entrevista amb el periodista Jordi Évole, que s'emetrà en una entrega especial de 'Salvados' (La Sexta), aquest diumenge, 25 de juny (a les 21.30 hores). El reportatge també inclourà el testimoni de personalitats públiques que han tractat amb el policia retirat.

EFE / JORGE ZAPATA

L'excomissari José Manuel Villarejo, a Estepona, el 2016.

El 6 de juliol de l'any passat, Villarejo va reconèixer davant el jutge d'instrucció número 2 de Madrid, Arturo Zamarriego, que fins al 2012 va treballar intensament amb l'excap de la Unitat d'Afers Interns Marcelino Martín Blas en el que va denominar com a 'operació Catalunya', en al·lusió a les funcions secretes que van portar a terme des d'aquest cos per frenar el procés. Encara que en la transcripció no apareixia aquesta referència, segons una font present en la declaració Villarejo va citar l''operació Catalunya'.

Un informe policial en poder de la justícia sosté que "una de les competències" que el comissari va portar a terme durant l'anterior legislatura era “el procés independentista català", de manera que "coneix tots els interlocutors perfectament". Aquest informe consta de més de 500 pàgines i porta la rúbrica de Martín Blas, que suposadament al seu dia també va participar en l''operació Catalunya' per intentar desacreditar polítics catalans. Josep Pujol Ferrusola, un dels fills de l'expresident Jordi Pujol, ha reconegut que s'ha reunit en privat amb Villarejo. 

El comissari José Manuel Villarejo relata al jutge les seves investigacions a Catalunya i sobre la família Pujol.

Condecorat pel Ministeri de l'Interior pels seus serveis a Espanya, Villarejo s'ha ofert fa poc a col·laborar amb la justícia andorrana en la causa oberta per la querella dels excopresidents de la Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, que acusen dos agents espanyols de coaccionar directius de l'entitat financera per aconseguir informació dels comptes de la família Pujol al Principat.

Notícies relacionades

L'excomissari, que ha aixecat un entramat empresarial a l'ombra al mateix temps que col·laborava amb els successius governs, ha quedat de moment eximit de comparèixer en la comissió del Congrés que investiga l''operació Catalunya'. La seva compareixença va decaure davant el rebuig del PP i l'abstenció del PSOE.

La setmana passada, un altre jutge de Madrid va imputar l'excomissari en la causa per assetjament sexual, amenaces i agressió contra Elisa Pinto, una dermatòloga que el va reconèixer com l'home que la va apunyalar el 2014 davant el seu fill. Pinto culpa de l'agressió l'empresari Javier López Madrid.