COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

Pols al Congrés per la compareixença de Villarejo

En Comú Podem, ERC i PDCat temen que el PSOE veti la declaració de l'excomissari de l''Operació Catalunya'

Els socialistes fixen posició dilluns i el seu vot determinarà l'abast de la comissió d'investigació

undefined37942277 madrid 05 04 2017 comisi n investigaci n jorge fernandez dia170415163216

undefined37942277 madrid 05 04 2017 comisi n investigaci n jorge fernandez dia170415163216 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La comissió parlamentària que investiga l'‘operació Catalunya’‘operació Catalunya’ ha de prendre aquest dimarts una decisió controvertida que revelarà si els partits tenen voluntat de fiscalitzar amb profunditat l'escàndol o bé es limiten a esgarrapar la superfície. Els grups votaran si requereixen o no el comissari José Villarejo, exnúmero dos de la Policia, que va admetre l'existència d'un entramat actuar contra les forces polítiques que promouen el procés. 

En Comú Podem, ERC i el PDECat reivindiquen que comparegui al Congrés, ja que el consideren imprescindible per aclarir la presumpta organització d'una policia política dins del ministeri de l'Interior. Per les converses mantingudes fins ara, no obstant, dedueixen que el PSOE s'alinearà amb el PP per vetar que Villarejo vagi a donar explicacions. Els socialistes han assegurat a aquest diari que la decisió no està presa i que fixaran posició aquest dilluns. 

LA PINÇA

Els partits catalans, no obstant, temen l'existència d'una “pinça” PP-PSOE per evitar aprofundir en una indagació que, intueixen, podria acabar esquitxant tots dos. Els seus portaveus estan expressant des de fa temps el seu neguit pels pals a les rodes que han entorpit la tasca d'una comissió que finalitza al juny i consideren que, si Villarejo no compareix, la investigació queda buida. 

“Creiem que seria important que declari Villarejo i més enllà de pactes entre PP-PSOE, que ens semblarien molt greus si es confirmessin i mostrarien una nul·la voluntat de voler arribar al fons de la qüestió, la comissió ha de seguir endavant i arribar fins on es pugui”, opina el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech en declaracions a EL PERIÓDICO.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, protagonista del convuls interrogatori a l'exdirector de l'Oficina Antifrau de CatalunyaDaniel de Alfonso, està convençut del pacte soterrat per vetar Villarejo. “El PSOE no vol ni sentir parlar de Policia”, afirma, convençut que sense aquest testimoni la comissió queda desacreditada. Coincideix el portaveu del PDECat, Sergi Miquel, que sosté que “si el PSOE no vol Villarejo la comissió es converteix en irrellevant”.

PRIMER, LA DOCUMENTACIÓ

El PSOE nega el pacte no escrit i addueix que és més operatiu analitzar primer la informació que el Congrés ha requerit de diferents organismes per fixar, després, possibles compareixences. 

Notícies relacionades

“Estem pendents de rebre la majoria de la informació sol·licitada que no acaba d'arribar i pensem que serà necessària alguna tanda més de compareixents”, explica el seu portaveu a la comissió, Antonio Trevín. Els grups catalans repliquen que per citar Villarejo, no cal examinar prèviament la documentació, ja que per les seves confessions en el jutjat resulta evident que té informació vital. 

Amb matisos, posen com a exemple les intervencions del exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz Jorge Fernández Díaz i De Alfonso. Sostenen que no albergaven grans esperances d'extreure dels seus interrogatoris informació especialment valuosa i no obstant creuen que van ser compareixences productives. També el PSOE ho creu. Trevín opina que l'exministre "es va bunkeritzar en la negació de l'evidència", però malgrat blindar-se al·legant una "conspiració" en contra seu, va quedar clara "l'existència del seu policia política".