DECISIÓ JUDICIAL

El jutge demana a la policia que l'informi dels viatges de Villarejo a Catalunya entre el 2012 i el 2014

Reclama les mateixes dades sobre el comissari Martín Blas, que actua com a policia judicial en el 'cas del petit Nicolás'

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Arturo Zamarriego ha demanat a la policia que l'informi dels "viatges oficials" que han fet a Catalunya els comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín-Blas "des de l'any 2012 fins al 2014", així com "de la seva durada i els detalls" després de les diferents versions que tots dos han ofert en les seves declaracions judicials.

Aquesta petició s'ha dut a terme en la peça separada oberta per aquest togat en què investiga la hipotètica gravació il·legal d'una conversa de Martín Blas amb agents del CNI quan era cap d'Afers Interns en la qual es va parlar de seguiments a Francisco Nicolás Gómez, el 'petit Nicolás'.

El magistrat ha reclamat aquesta informació després que Villarejo en la seva declaració judicial del 6 de juliol com a investigat assegurés que durant el 2012 va viatjar a Catalunya amb Martín Blas, un extrem que nega aquest comissari. Villarejo va explicar al jutge que "durant el 2012" va viatjar a Barcelona amb Martín Blas amb qui va tenir "una relació intensa", fins que l'excap d'afers interns "porta una investigació paral·lela per incorporar una sèrie de companys" al sumari de Gao Ping

Així mateix, va explicar que havia dinat i viatjat amb Martín Blas "en el tema Catalunya". "Jo m'encarregava d'investigar delictes i la família Pujol, i ell [Martín Blas] de recolzar-me en algunes cites i en altres de captar fonts com el senyor que ha sortit ara amb el ministre [Daniel de Alfonso, exdirector de l'oficina Antifrau]".

Per la seva part, Martín Blas va negar, en la seva declaració com a testimoni davant aquest jutge, mantenir una relació de treball amb Villarejo. I va assegurar davant el togat que només havia parlat amb Villarejo "en tres o quatre ocasions i sempre al despatx del DAO". I va afegir: "No hi tinc una enemistat manifesta ni he discutit mai amb el senyor Villarejo". 

 PETICIÓ DEL FISCAL

Notícies relacionades

Aquestes indagacions busquen aclarir si, com sosté el fiscal, els informes de Martin Blas i d'un inspector, sobre la hipotètica gravació il·legal i les activitats del comissari Villarejo, estan portant que aquest cas "es converteixi en una espècie de causa general contra determinades persones". Per això, el ministeri públic ha demanat que s'aparti Martín Blas i l'inspector de la investigació d'aquest cas "perquè no tenen l'aparença raonable d'imparcialitat". 

Martín Blas, juntament amb l'inspector Rubén López, firmen un informe de més de 500 folis incorporat a aquesta peça separada en què afirmen que una de les atribucions de Villarejo durant aquesta legislatura era controlar el procés. Dferents mitjans apunten que des del Ministeri de l'Interior s'ha muntat una anomenada 'operació Catalunya' per investigar dirigents independentistes, una afirmació que el Govern nega.