FESTIVAL DE LA CANÇÓ

Els cinc grans països d'Eurovisió ja tenen candidat

Espanya, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i França passaran directament a la final del 13 de maig a Kíev

Ucraïna, que també evita les semifinals com a país organitzador, escull aquest dissabte el seu representant

zentauroepp37258530 television manel navarro  representante espa ol para el fest170213092638

zentauroepp37258530 television manel navarro representante espa ol para el fest170213092638

2
Es llegeix en minuts
Manuel de Luna
Manuel de Luna

Periodista

ver +

Les televisions públiques del Regne Unit, Alemanya, Itàlia, França i Espanya, quintet que conforma el denominat 'big five' d’Eurovisió, ja tenen decidits els seus representants per a la 62a edició del Festival de la Cançó, que se celebrarà el dissabte 13 de maig a Kíev (Ucraïna). Aquests cinc grans són les televisions que es classifiquen directament per a la final del certamen, sense passar per les dues semifinals prèvies. Un privilegi que tenen per ser les cadenes més veteranes de la UER (Unió Europea de Radiodifusió) i, també, perquè són les que més aporten econòmicament a aquesta organització internacional. Amb aquestes cinc televisions, també es classifica automàticament per a la final el país que organitza el concurs, en aquesta ocasió Ucraïna. Però aquesta cadena encara no ha seleccionat representant. Precisament, el programa del qual sortirà aquest (o aquesta) artista, o grup, se celebra avui.

43 TELEVISIONS EN COMPETICIÓ

Classificar-se directament per a la gran final no és intranscendent, ja que en aquesta edició del festival hi participaran ni més ni menys que 43 televisions. Amb aquesta xifra s’iguala el màxim registre històric de participants (edicions del 2008 i el 2011). Aquesta vegada s’hi han incorporat els portuguesos –que no hi van participar el 2016 per motius pressupostaris– i la tele pública de Romania, que en va ser expulsada per l’organització el 2016 pel seu desorbitat deute. A més, també competeix l’extraeuropea Austràlia, que ho fa per tercer any consecutiu. S’ha de recordar que la TV d’Austràlia (on el festival té un espectacular èxit mediàtic) va estar ben a punt de guanyar la passada edició del certamen: va quedar en segon lloc.   

La primera televisió del 'big five' a elegir representant va ser la britànica BBC, que el mes de gener passat va organitzar un programa especial de selecció, 'Eurovision: you decide', que va guanyar la gal·lesa Lucie Jones, amb la cançó 'Never give up on you'.

La televisió d’Alemanya va elegir representant el 9 de febrer en l’especial 'Unser Song 2017', del qual va sortir seleccionada Levina amb la cançó 'Perfect life'. 

La representant de França, Alma, que cantarà la composició 'Requiem', va sortir de la selecció que va organitzar France 2 i a la qual es van presentar més de 300 candidats.   

Notícies relacionades

El candidat d’Itàlia per a Eurovisió va ser elegit seguint una fórmula força més professional: el guanyador de l’última edició del ja mític Festival de San Remo. Així, Francesco Gabbani, un artista amb un llarg currículum professional, va aconseguir el triomf en el certamen amb la cançó 'Occidentali’s Karma'. 

El català Manel Navarro, amb la seva cançó 'Do it for your lover', és el representant triat per TVE en una elecció no exempta de polèmica per l’empat a què es va arribar al final del programa 'Objetivo: Eurovisión' entre aquest artista de Sabadell i la madrilenya Mirela.