canvis gramaticals

Any nou, català nou

TV-3 comença l'1 de gener a aplicar la nova ortografia aprovada per l'Institut d'Estudis Catalans

zentauroepp36394379 icult   libro gramatica de la llengua catalana161229200931

zentauroepp36394379 icult libro gramatica de la llengua catalana161229200931

1
Es llegeix en minuts

Les diferents empreses de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) començaran a aplicar aquest 1 de gener del 2017 els canvis que es deriven de l''Ortografia catalana'recentment aprovada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Tal com assenyala el 'Llibre d'estil de la CCMA', tots els mitjans de la Corporació contribueixen a consolidar un model de llengua correcta, mitjançant l'establiment i la difusió de criteris lingüístics rigorosos, "basant-se en la normativa lingüística vigent, representada pels documents aprovats per la Secció Filològica de l'IEC".

Per posar a l'abast dels professionals de la CCMA, i de tota la societat en general, una exposició clara i pràctica de les novetats ortogràfiques, el portal lingüístic de la Corporació, www.esadir.cat, ha elaborat un resum dels canvis més significatius. Aquests es presenten en diverses fitxes informatives i exemples. A més, el portal ésAdir, que actualment supera les 35.300 entrades, ja s'ha adaptat a les noves normes: s'han fet 161 modificacions, especialment en fitxes que contenien algun accent diacrític o guió. Concretament, 96 entrades a l'ésAdir general, i 65 en l'apartat Filmoteca, que recull més de 12.000 títols de pel·lícules doblades o subtitulades en català.

ESTÀNDARD LINGÜÍSTIC 

Pel que fa a la 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'IEC, una obra essencial per a l'estàndard lingüístic i d'un gran abast, el Departament d'Assessorament Lingüístic de la CCMA (DAL) anirà incorporant continguts progressivament al portal ésAdir, que forma part del 'Llibre d'estil de la CCMA', i que, per tant, té caràcter normatiu en els seus mitjans.

 

El 23 de novembre, Oriol Camps i Isidor Marí, membres de la Secció Filològica de l'IEC, van presentar la nova normativa als professionals lingüístics de la CCMA, en una sessió de treball organitzada pel DAL.

Notícies relacionades

 

Segons ha especificat la mateixa Corporació en una nota, "amb l'assumpció i la difusió de les novetats ortogràfiques de l'IEC a partir de l'1 de gener en tots els seus mitjans (audiovisuals i digitals), la CCMA continua amb l'exercici actiu del seu paper de motor fonamental en la configuració i consolidació d'un model de llengua correcta, adequada, funcional, en evolució constant, comuna, respectuosa, variada territorialment i amb varietat de registres".