ATURADA MOMENTÀNIA

'Salvados' analitza el paper de la dona en la societat espanyola

L'espai que Jordi Évole presenta a La Sexta s'acomiada fins al febrer

En aquest inici de temporada, l'equip del programa ha donat més prioritat als temes socials que als polítics

olerin36612229 teletodo  programa  salvados161216184828

olerin36612229 teletodo programa salvados161216184828

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Jordi Évole i el seu equip de Salvados es disposen a fer una aturada nadalenca, que s’allargarà fins al febrer. Però abans, el programa de La Sexta analitza avui (21.30 hores) la situació actual de la dona al nostre país. Espanya és, juntament amb Itàlia, l’estat d’Europa amb menys dones en el mercat laboral. I les que hi ha cobren de mitjana un 13% menys que els homes que fan la mateixa feina.

Amb aquest propòsit, Évole reuneix en una taula rodona la veterana periodista Rosa Maria Calaf, la neurobiòloga Mara Dierssen, la netejadora Eulalia Corralero i la directiva Aurora Berra. Totes elles comparteixen amb el periodista les seves experiències i opinions sobre si hem avançat o no en termes d’igualtat entre homes i dones i els estereotips a què aquestes segueixen havent de fer front.

En el debat hi apareixen temes com per exemple la maternitat, els estereotips que continuen reproduint nens i nenes, la poca presència de dones en llocs directius, la diferència de sous, la conveniència o no d’establir quotes i la visió del feminisme. La conclusió és que encara hi ha molt de camí per recórrer. Així ho afirma Dierssen: «No hi ha consciència que les dones encara estem molt lluny d’on volem arribar».

CAMINS OPOSATS

Així mateix, l’espai mostra la història de dues dones que han decidit agafar camins aparentment oposats: Macarena Gil, la primera pràctica de port d’Espanya, que ha triat no tenir fills i ha arribat a dalt de tot en la seva feina, i Diana González, que va decidir aparcar la seva carrera per ser mare i viure de prop el creixement del seu fill.

En l’emissió també hi participa la directora de l’Observatori d’Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Juana Gallego, que analitza el paper dels mitjans de comunicació en la reproducció d’estereotips sobre la dona.

L'IMPACTE DE L¿''ASTRAL'

Amb aquesta entrega, Évole acomiada la temporada fins al mes de febrer. Aquesta primera part –composta de 10 edicions– ha sigut, segons el seu equip, la temporada d’Astral, documental sobre l’embarcació de l’organització Proactiva Open Arms que rescata refugiats al Mediterrani. El treball, amb una gran repercussió i una preestrena als cines, va obrir el curs a l’octubre.

  ATRESMEDIA

  Jordi Évole i Òscar Camps, director de Proactiva Open Arms, a 'Salvados'.

Notícies relacionades

La temporada també s’ha caracteritzat per una aposta pels temes socials, com ara l’eutanàsia i l’educació dels adolescents. També ha tingut en el punt de mira assumptes de consum, que s’han tractat a eVictims (gravat al Congo) i El fenómeno Mercadona, i a l’entrevista amb l’escriptora i activista canadenca Naomi Klein.

Sense oblidar el món de la política: l’entrega amb més audiència d’aquest començament de curs va ser l’entrevista que van mantenir Évole i Pedro Sánchez, la primera que aquest va concedir després d’abandonar la secretaria general del PSOE.