Concurs de TV-3

Un alemany que va aprendre català a distància guanya 'El gran dictat'

Julian Brock s'emporta 750 euros després d'escriure correctament 'haik' i 'bil·litonita'

El noi va estar de petit a Mallorca i la Costa Brava, i això el va impulsar a estudiar Filologia hispànica

 

  / TVC

2
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / BARCELONA

He après català per sortir a la tele”. Amb aquesta desimboltura i gran simpatia es va presentar aquest dijous a ‘El gran dictat’ de TV-3 l'alemany Julian Brock. Però no només hi va participar, sinó que va guanyar i es va emportar 725 euros, al superar les altres dues concursants catalanes, Maria Casadevall, una professora de Naturals i Matemàtiques de Begues, i Irene Puig, una estudiant de Genètica i Genòmica de Madremanya, que és la guanyadora de les últimes setmanes del concurs.

La sorpresa va ser increïble, no només per a aquest jove d'Essen, que va acabar amb llàgrimes als ulls, sinó per a tot l'equip del programa, començant pel presentador, Òscar Dalmau, que va abraçar el concursant. Brock va escriure correctament les dues últimes (i difícils) paraules ('haik', 'bil·litonita'), i va superar en l'últim moment la Irene.

I així ho va retuitejar el programa:

Julian Brock és un afable jove de 28 anys, que va estudiar Història i Filologia hispànica perquè, “quan era petit, amb la meva família, vaig estar a Mallorca, la Costa Brava, Calella…”. Aquests “records tan agradables” també el van portar a seguir un curs d'iniciació al català i, més tard, sol·licitar i “cursar una beca Erasmus a la Universitat de Lleida”, explica telefònicament a aquest diari.

Brock assegura que va decidir aprendre català “perquè és una altra llengua romànica, que em resulta molt interessant i amb una fonètica més àmplia” que el castellà, per exemple. Actualment està fent un màster de teatre i castellà a la Universitat Ruhr de Bochum, “que són coses que m'agraden molt, com el periodisme, la ràdio i la tele”. Creu que una possible sortida laboral per a ell seria “la traducció”, però que encara és aviat per decidir-se.

El programa va contactar amb ell quan va rebre una sol·licitud seva, on comentava que li feia "molta il·lusió" participar en el concurs i, com va assenyalar Dalmau, s'ha pagat el viatge en avió de la seva pròpia butxaca. Aquesta nit es torna a enfrontar a la Irene i a un altre concursant amb ganes de seguir. Veurem com li va.

Notícies relacionades

La repercussió a les xarxes ha sigut àmplia, tant a Facebook, on ha rebut nombroses mostres d'afecte, com a Twitter, on la mateixa Universitat de Lleida l'ha felicitat.

L'Institut Goethe també s'ha apuntat a comentar la jugada, però a la inversa: