Ficcions que deixen empremta

Dotze antiherois sense pietat

Algunes sèries de televisió incideixen en els personatges antiheroics, com els protagonistes de 'House of cards', certes figures de 'Juego de tronos' o els intèrprets principals de 'Fargo' i 'True detective per exemple

Kevin Spacey, Robin Wright, Jon Hamm, Lena Headey, Cillian Murphy i Matthew Mcconaughey són alguns dels actors que millor encarnen el prototip actual de l'antiheroi

montatge series

montatge series

6
Es llegeix en minuts
PAU HERRERO / BARCELONA

La prolongació del cine negre a les sèries policíaques i l’ambició pel poder traslladada a la televisió han donat lloc a una generació de personatges fascinants. En ells incideixen ara bona part de les sèries: en una pila d’antiherois, com els protagonistes de House of cards o certes figures de Juego de tronos, Fargo i True detective


HOUSE OF CARDS

Personatges: Frank i Claire Underwood

Actor: Kevin Spacey           Actriu: Robin Wright

Cita: "Hi ha moltes coses sagrades a les quals tinc respecte, les regles no són entre elles"

El matrimoni Underwood se’ns presenta com la parella perfecta, però a poc a poc anem veient que estan disposats a tot per al seu propi benefici en el món de la política. Podem afirmar que viuen segons la regla el fi justifica els mitjans, i ens en donen proves en cada episodi. Es caracteritzen per la seva fredor i no donen cap valor a la vida humana. Per aquesta parella només existeixen peons, tot i que no tenen cap problema per embrutar-se les mans si és necessari. 

CRIMINALITAT EN AUGMENT // Al llarg de la sèrie, Frank no s’atura a cap capítol i, de fet, va in crescendo en el seu particular repertori criminal. Claire, per la seva part, es va enfosquint fins a arribar als extrems del seu maquiavèl·lic marit, un fet impensable al principi. Fora del set de rodatge, per cert, l’actriu Robin Wright va aconseguir finalment fa uns mesos que la productora li pagués el mateix per la seva feina que al president en la ficció, interpretat per Kevin Spacey.

MAD MEN

Personatge: Don Draper

Actor: Jon Hamm 

Cita: “L’amor va ser inventat per vendre mitges”

És un publicista nord-americà dels anys 50 que viu ofegat en l’èxit de la seva feina. El seu origen humil i la seva escalada fins al lloc més alt de Manhattan encarnen el somnni americà. Viu una vida centrada en la feina posant-ho tot per davant de la seva dona i els seus dos fills. L’alcohol i el tabac són part del seu dia a dia, així com les seves constants aventures. Draper dóna senyals de ser un bon noi a vegades, però a aquest publicista només el veurem actuar en benefici propi.


JUEGO DE TRONOS

Personatge: Cersei Lannister

Actriu: Lena Headey

Cita: “Les llàgrimes no són l’única arma de les dones”

Un dels personatges femenins que ha deixat empremta a la televisió. És la reina dels set regnes i la filla de l’home més ric i poderós d’ells. El seu objectiu és el poder i per a això farà servir els artificis més bruts. No dóna valor a la vida, es creu superior als altres i no tolera que posin en dubte aquesta condició. Només podrem veure mostres dels seus sentiments pel que fa a la seva família, el seu taló d’Aquil·les, que despertarà la seva ira en més d’una ocasió. Fa por la seva fredor.


CALIFORNICATION

Personatge: Hank Moody

Actor: David Duchovny

Cita: "La satisfacció és la mort del desig"

Aquest escriptor novaiorquès és el canalla per excel·lència. Està basat en l’àlter ego de Charles Bukowski, Hank Chinaski. No us deixeu enganyar per la seva addicció al sexe i el seu habitual estat d’embriaguesa. Amaga en els relats tota la seva vulnerabilitat. Moody busca la foscor per suportar els seus problemes en un món, Hollywood, en què cada dia està més ficat però del qual anhela escapar-se. El podríem considerar un dels reis del cinisme, però sovint deixa espurnes del seu autèntic jo.

SCANDAL

Personatge: Olivia Pope

Actriu: Kerry Washington

Cita: “Sóc molt bona. No és arrogància, és un fet”

Aquesta experta en gestió de crisis té els contactes i el poder per aconseguir tot el que es proposi. Extreballadora a la Casa Blanca, Pope funda la seva pròpia agència amb un grup al qual té dominat al conèixer els secrets de cadascun d’ells. La mort de la seva mare, la seva relació extramatrimonial amb el president dels Estats Units i els seus foscos secrets ens porten a veure una dona despietada que travessa més d’una vegada la línia ètica per aconseguir els seus objectius.


PEAKY BLINDERS

Personatge: Thomas Shelby

Actor: Cillian Murphy

Cita: “Tots som prostitutes”

Es tracta d’un gàngster d’una banda criminal de Birmingham. Tot i que no és el fill gran, no hi ha dubte que ha de ser ell qui mani a la família. Shelby dóna mostres de ser un perfecte cavaller, sempre molt ben vestit i amb un cigarro a la mà, exhibeix un comportament exemplar allà on va. Sembla que no temi res, ni la pròpia mort. La seva intel·ligència no només és visible per als espectadors, ell també n’és conscient i l’explota al màxim en tot moment.


TRUE DETECTIVE

Personatge: Rust Chloe

Actor: Matthew McConaughey

Cita: “La raça humana es mou per la falsa il·lusió que som algú”

A aquest personatge el podríem considerar més com un filòsof que com un detectiu. Després d’haver perdut la seva filla de 3 anys, divorciar-se de la seva dona, treballar d’infiltrat i estar ingressat en un psiquiàtric, ja és immune a la foscor i és capaç de parlar de les atrocitats més grans amb una profunditat aterridora. Rust Cohle  és un nihilista que s’obsessiona amb els seus casos i fa de la investigació la seva única vida fins al punt d’arribar a una obsessió preocupant.


UNREAL

Personatge: Quinn King

Actriu: Constance Zimmer

Cita: “No ens ho inventem. Fem que passi”

A més de formar part d’una de les sèries revelació del 2015, aquesta productora de televisió s’ha guanyat a pols el seu espai en aquesta llista. La podríem associar a l’expressió Show must go on (l’espectacle ha de continuar), sempre que ella el pugui gravar per millorar l’audiència del reality que dirigeix. És capaç d’idear els plans més macabres per deixar en ridícul els concursants i airejar els seus draps bruts. Només veurem la seva cara més entranyable, si és possible, amb la seva segona. 


FARGO

Personatge: Lester Nygaard

Actor: Martin Freeman

Cita: “El vell Lester, ara, simplement ho hauria deixat passar. Però no aquest tipus”

Aquest personatge passa de la monotonia absoluta com a venedor d’assegurances a convertir-se en assassí múltiple. Encallat en una vida molt grisa, Lester Nygaard troba en l’assassinat i les seves conseqüències l’ingredient per sentir-se viu. Aquest antiheroi experimenta un gran canvi de personalitat: passa de ser un trepitjat a ser un trepitjador. Se sent segur de si mateix i això fa que disfruti amb aquesta nova vida en què s’ha vist immers.


CÓMO DEFENDER A UN ASESINO

Personatge: Annalise Keating

Actriu: Viola Davis

Cita: “Les pregàries són per als febles”

La professora de Dret protagonista de Cómo defender a un asesino imposa respecte allà on va. A les aules deixa innombrables gestos de saviesa i es caracteritza per ser implacable. És experta a defensar assassins. No li importa si són o no culpables, el seu únic objectiu és guanyar i, per a això, la seva fredor és un factor determinant. Anirem veient com fa de la seva vida un judici constant i farà servir tot el seu arsenal per poder sortir indemne de les seves constants irregularitats.


LUTHER

Personatge: John Luther

Actor: Idris Elba

Notícies relacionades

Cita: “Adoro parlar sobre res. És de l'únic que entenc”

Aquest detectiu londinenc deixa molt clar des de la primera escena que l’ètica i la moral no són els seus forts. La seva obsessió per cadascun dels seus casos el porta a explotar totes les opcions possibles, que en general s’emparen fora de la llei, per aconseguir justícia. Luther experimenta forts duels psicològics arran de la seva implicació amb les víctimes i la constant necessitat de ser més intel·ligent que els criminals. Porta els duels amb ells al nivell de sentir-se ell mateix una víctima més.