festival de la cançó

Rússia i Austràlia, favorites a Eurovisió

TVE-1 retransmet aquest dissabte la gran final, en què l'espanyola Barei actuarà en el lloc 19, després del representant rus

ap61190

ap61190
ap63784

/

5
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS / ESTOCOLM

Rússia o Austràlia. Aquesta nit sortirem de dubtes, tot i que ¡atenció!, perquè hi ha marge per a la sorpresa, ja que aquest any hi ha molta qualitat i una gran varietat d'estils, així que Armènia o Ucraïna també podrien embutxacar-se el premi.

A priori, Espanya, representada per Barei i el seu tema 'Say yay!',Barei i el seu tema 'Say yay!', no compten per a la victòria tret de sorpreses majúscules. A més, la madrilenya actuarà en el lloc 19, just després de Rússia. Les apostes, ara mateix, la col·loquen més a prop del 20è lloc que no pas del desè.

Si ens deixem guiar per aquestes apostes, el Festival d'Eurovisió 2016 es debat entre la realització espectacular del rus Serguei Lazarev i l'elegància i la potència interpretativa de l'australiana Dami Im. Entre un tema pop i una balada. Dami Im ha anat escalant posicions els últims dies fins a enfilar-se al segon lloc en les apostes, que fins ara havia ocupat el francès Amir Haddad.

Lazarev competeix amb 'You are the only one', un tema pop que compta amb el suport d'una realització televisiva demolidora, que ens farà veure l'artista bellugar-se per un escenari i un decorat virtuals. L'australiana, per la seva banda, es passa més de la meitat de la seva peça, 'Sound of silence', elegantment asseguda en un cub amb les cames encreuades. Només al final la veurem caminar de cara a la càmera mentre la cançó fa les últimes explosions d'intensitat i emoció.

Senzill però molt efectiu. Els dos temes parlen d'un amor perdut; el rus, però, és més optimista: Lazarev s'agafa al sentiment encara candent mentre que Dami Im pateix la desesperació de la pèrdua; el so del silenci. Si guanya Austràlia, s'haurà de decidir qui organitza l'edició del 2017; són les normes que el festival els va imposar si acceptaven participar en el xou: pagarien la realització del concurs, però el programa l'acolliria un país europeu.

L'armènia Iveta Mukuchyan va impactar en la primera semifinal, celebrada dimarts. La interpretació del seu 'LoveWave' va ser dramàtica i descarnada; ¡un altre tema d'amor! i a més, serà l'última a actuar.

La ucraïnesa Jamala, per la seva banda, ens parla del drama que van viure els tàtars al ser deportats de Crimea pel Govern soviètic el 1944. Aquesta xifra, la de la infàmia, és la que precisament dóna títol a la cançó, que ha compost i escrit la mateixa intèrpret. Jamala hi ha inclòs alguns crits i laments, que simbolitzen el patiment d'aquelles víctimes. Es va inspirar en les vivències de la seva besàvia, que va ser una de les tristes protagonistes d'aquell episodi funest.

No convé donar per extingides les opcions del representant francès, que abans de desembarcar a Estocolm i mostrar la seva posada en escena estaven en plena efervescència. Amir Haddad ha fet amistat amb Barei gràcies al festival. Ja estan pensant en una col·laboració musical. L'artista defensarà 'J'ai cherché', un mig temps amb tornada en anglès, cosa que no ha agradat a alguns alts càrrecs del Govern francès. Però Haddad, a més d'un bon tema, es valdrà d'un somriure sincer i del que els professors dels 'talent shows' televisius no es cansen de repetir als alumnes: enamorar la càmera.

L'HORA DE BAREI

Barei arriba a la gran final després d'haver anat perdent gas progressivament en les apostes. Però la madrilenya no els dóna credibilitat; ni ara ni abans quan va arribar a estar al 'top 10' de les prediccions. Lluirà un vestit curt de color coure i unes 'sneakers' que seran primer pla quan l'artista executi el ja famós moviment de peus en el transcurs de la tornada. ¡Atenció a la caiguda de la intèrpret! Després de la primera tornada, Barei fa mitja volta i acaba desplomant-se a terra mentre la música s'atura i l'escenari es queda totalment a les fosques. Un parell de segons després, focus a la cara de Barei que lentament es va aixecant per continuar amb la interpretació. Amb això, l'artista pretén transmetre el missatge principal del tema; el de la superació passi el que passi.

En el tram final del número, Barei recorrerà una passarel·la sobre el públic, a qui anirà donant la mà, per finalitzar cantant en una plataforma envoltada de centenars d'espectadors. Les seves coristes seguiran al fons de l'escenari vestides de negre, executant uns moviments inspirats en el llenguatge internacional de signes. La màxima preocupació de l'artista és la veu, que començava a ressentir-se a causa de la intensa agenda de la madrilenya a Suècia, atenent un dia rere l'altre innombrables periodistes, assajant, actuant i assistint a diversos actes públics de promoció.

La gran final d'avui l'obrirà la belga Laura Tesoro, de 19 anys, amb el pop retro del seu 'What's the pressure'. Altres temes destacats de la gala, que tenen diversos números per finalitzar al 'top 10¡, són els d'Hongria, Bulgària, Suècia, Xipre i Itàlia. Dramàtica interpretació de l'hongarès Freddie amb 'Pioneer' i potent, molt potent el metal rock dels xipriotes Minus One, amb els músics tocant dins d'unes gàbies.

La búlgara Poli Genova concursa amb un tema pop i un 'look' molt moderns. !No es perdin el moviment de cames en la tornada! Cap al final de l'actuació, cuixes, braços, espatlles i arracades reflectiran la llum projectada sobre ella.

Suècia i Itàlia han optat per una cosa més tranquil·leta. Francesca Michielin, de 21 anys, ens explica que ¡finalment ha caigut en la trampa de l'amor!, i això que fins aquell moment voluntàriament havia donat "menys espai al cor i més al cap". Decorat, i fins it tot vestuari, primaveral; igual que amb l'actuació d'Àustria ¡flors per tot arreu!

El suec Frans probablement recollirà els vots de tots els països escandinaus, que han quedat fora de la final. És el benjamí del xou, amb 17 anys, i ens explicarà que no, que no pot perdonar la seva estimada, perquè l'error "té un preu; ho has engegat tot a rodar perquè ets el dimoni disfressat...".

El festival començarà puntual a les 21.00 hores i serà emès en directe per TVE-1. José María Íñigo i Julia Varelasón els encarregats de comentar-lo.

Notícies relacionades

Justin Timberlake serà el convidat d'honor de la gala, amb una actuació en directe abans de les votacions.