'TELETÓ' SOLIDARI

Ictus i lesions medul·lars i cerebrals, objectiu de 'La Marató'

La 25a edició del popular programa de TV-3 se celebrarà el diumenge 18 de desembre del 2016

mdeluna32165003 marato de tv3 160229132724

mdeluna32165003 marato de tv3 160229132724

1
Es llegeix en minuts

Recaptar fons per a la investigació dels ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Aquests serà l'objectiu de la pròxima edició de 'La Marató' de TV-3, 'La Marató' de TV-3 veterà i ja tradicional macroprograma de la tele autonòmica catalana que aquest any celebrarà la 25a edició el diumenge 18 de desembre, segons ha confirmat la Fundació de La Marató.

Segons ha explicat la mateixa fundació, el patronat d'aquest organisme ha decidit aquest nou objectiu "després de valorar les malalties presentades per la Comissió Assessora Científica, d'acord amb les propostes enviades per diverses entitats de l'àmbit de la salut en l'última convocatòria, celebrada el juny del 2015".

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Encara que se sobrevisqui a l'ictus, el 45% de les persones afectades tindran una discapacitat (sensitiva, cognitiva, de la parla, la comprensió...) amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat causada per un ictus.

Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de sis milions. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindrà una de cada sis persones.

La Marató del 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme Aquesta mena de lesions afecten àrees del cervell encarregades del moviment, de les percepcions, emocions i conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. Les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat.

Notícies relacionades

Els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

"Els fons que recapti La Marató 2016 suposaran una injecció significativa en el camp de la recerca del cervell i la medul·la espinal, un àmbit complex de la biomedicina que s'aborda des de més de 15 especialitats professionals", explica la Fundació de La Marató en una nota.