FICCIÓ

Els forenses de 'Nit i dia' arriben a TV-3

La tele autonòmica ofereix aquest dilluns el 'making of' de la nova sèrie, que estrena l'1 de febrer

Clara Segura encapçala el repartiment d'aquest 'thriller' realista que dirigeixen Manuel Huerga i Oriol Paulo

 

  / ROBERT RAMOS

3
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN / BARCELONA

Per primera vegada en la història de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), una ficció s'ha colat en les seves dependències. I també per primera vegada, TV-3 s'ha atrevit a abordar en una sèrie una temàtica, la de la medicina forense, que les produccions nord-americans s'han encarregat d'explotar fins a la sacietat. La nova proposta de TV-3, ‘Nit i dia’, que aquest dilluns (a les 22.40) viu un avanç de la seva estrena, previst per a l'1 de febrer, pretén allunyar-se d'aquest patró.

“Si algú vol establir comparacions, que ho deixi córrer. No estem en la mateixa lliga", avança Manuel Huerga, el conegut realitzador de films com ‘Antàrtida’ i ‘Salvador’, que és el responsable de dirigir la ficció juntament amb Oriol Paulo, el guionista de ‘Los ojos de Julia’ i director de 'El cos'.

Feta aquesta advertència, Huerga assegura que, també “per primera vegada”, es veuran coses a TV-3 “molt fortes”. “Això díria la meva mare, tenint en compte que comptem amb un assassí en sèrie que mata àvies, encara que no hem volgut ser escabrosos”, detalla.

Més d'una vintena d'actors principals, entre els quals destaquen Clara SeguraPablo Derqui i Marc Martínez, així com altres 104 actors de repartiment, 68 localitzacions, més de 100 decorats, 700 seqüències i 18 setmanes de rodatge (la gravació finalitzarà al febrer) són algunes de les xifres que envolten a aquesta coproducció de TVC i Mediapro, que consta de 13 episodis.

AMPLI VENTALL DE PERSONATGES

Segura, molt cara de veure a la petita pantalla (‘Porca Misèria’, ‘Vinagre’), dóna vida a Sara Grau, una patòloga forense que intenta que el seu treball no l'afecti emocionalment. “Sara no enganya a ningú. És sincera i es deixa portar pels seus instints, encara que amaga grans secrets”, explica. Està casada amb Lluís Forés (Derqui), “un tauró –diu l'actor-, un depredador professional que aspira a guanyar diners”. David Verdaguer ('10.000 km') és un tècnic d'autòpsies, Pol Ambrós, un bromista compulsiu que només es pren seriosament la seva feina. “Sóc les mans de la forense”, detalla Verdaguer.

Procés de producció

Per escalfar motors, TV-3 emet aquest dilluns ‘Dia i nit, l’altra cara de Nit i dia’, espai que recull les interioritats del rodatge de la sèrie i al qual Susanna Jiménez, responsable de Coproduccions i Ficció de TV-3, defineix com un “docu-making”. Així, el programa mostra aspectes de la producció i el testimoni d'actors i persones que han assessorat a l'equip en matèria forense, com Carles Martín i Esperanza Gómez-Durán. “Em van dir que m'havia de posar un doble guant i asseguro que en vaig portar, perquè és el que es fa", exclama l'actor David Verdaguer. “No volíem fer una còpia bona o dolenta de sèries que estan en voga a tot arreu", opina Jaume Roures, responsable de la productora catalana Mediapro, que afegeix: "Buscàvem estar a un nivell poc habitual pel que fa a qualitat, talent i actuació.”   

En aquest ventall de personatges també destaquen Aitor Otxoa (Miquel Fernández, actor de sèries com ‘Cites’ i ‘Mar de plàstic’), el millor amic de Sara, que arrossega “un trauma molt fort” pel qual se sente culpable; Marc Ramos (Marc Martínez, intèrpret de 'Infidels' i 'Conillet'), un exmilitar separat que va mantenir una relació amb una de les protagonistes; i Mercè Pàmies (la veterana Vicky Peña, d''El llarg viatge del dia cap a la nit'), una crítica de música clàssica confinada en una cadira de rodes i esposa del jutge Fermí Cases (ni més ni menys que Mario Gas, 'El coronel Macià'), un magistrat que segueix el cas de l'assassí en sèrie i que està a punt de ser nomenat per a un càrrec “molt important”, encara que les coses “es torcen”.

També es podrà veure en petits papers actors de la talla de Montserrat Carulla, Manuel Dueso i Jose Coronado, entre altres.

IMPACTE EMOCIONAL

Notícies relacionades

Creada per Lluis Arcarazo (responsable de ‘Nissaga de poder’ i ’ El cor de la ciutat’) i Jordi Galceran (‘El cor de la ciutat' i ‘El mètode Grönholm’), ‘Nit i dia’ s'ha rodat en decorats reals de Barcelona i la seva àrea metropolitana (la Ciutat de la Justícia, Caldes de Montbui i Rubí, entre altres llocs), cosa que imprimeix realisme al producte. “No és un 'CSI' a la catalana –insisteix Arcarazo-; No ens interessen tant els processos que realitzen els forenses, sinó l'impacte emocional que significa estar en contacte amb l'horror cada dia”. I afegeix que el contrast "entre el que som i el que mostrem" és fonamental en la trama. Aquelles llums i ombres que es reflecteixen, fins i tot, en el cartell promocional.  

Per a Galceran, ‘Nit i dia’ és una sèrie “valenta”: “No jutgem els personatges, sinó que mostrem les coses més o menys terribles que fan i les seves contradiccions, perquè sigui el teleespectador el que en tregui conclusions”.