CONTROVÈRSIA AMB EL PP

'El hundimiento' autonòmic

Telemadrid va utilitzar la mateixa pel·lícula del gag de 'Polònia' en un noticiari

L’escena d’’El hundimiento’ parodiada a ’Polònia’. / POLÒNIA / YOUTUBE

L’escena d’’El hundimiento’ parodiada a ’Polònia’.
Una de les paròdies més populars va ser la de Hitler i la Copa del Rei de Sergio Ramos.
Hitler i les bosses del Mercadona
Hitler i Belén Esteban

/

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

Hitler (magistralment interpretat per Bruno Ganz), en ple atac d'histèria i traient foc pels queixals, esbronca els seus generals per no ser capaços d'aturar l'avanç soviètic sobre Berlín. Aquesta escena, una de les millors i més impactants de la pel·lícula alemanya El hundimiento, es va convertir fa un parell d'anys en un fenomen viral a Youtube, amb més de 2.000 -a vegades divertides i enginyoses- manipulacions fetes per particulars. Però aquests gags artesanals han passat a ser carn de polèmica política amb la versió que dijous passat en va emetre Polònia. En el programa d'humor de TV-3, un histèric Mariano Rajoy (l'actor Queco Novell) renya el seu equip per no haver sabut parar el referèndum del 9-N.

Aquest esquetx ha irritat el PP: el considera una «banalització del nazisme» i ha demanat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que es pronunciï sobre la seva idoneïtat. La queixa del PP la va presentar ahir el portaveu parlamentari popular, Santiago Rodríguez, però el CAC ja va obrir d'ofici la setmana passada una investigació sobre el gag.

A més del PP, l'eurodiputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta va demanar ahir a la Comissió Europea que es pronunciï sobre el gag, i va criticar que «un mitjà de comunicació públic s'escudi en l'humor per fer pedagogia de l'odi i estigmatitzar una part dels catalans i de la resta d'espanyols».

El que potser no recorden ni Ciutadans ni el PP és que la televisió pública Telemadrid (dirigida per un equip nomenat pel Govern popular) ja va ironitzar amb una escena d'El hundimiento. I no en un xou d'humor, sinó en un informatiu.

En el noticiari de Telemadrid del 4 de juliol passat s'il·lustrava una informació sobre un futur Exèrcit de Catalunya amb una seqüència del film, i amb un fals subtitulat. S'hi veia un alt militar nazi dirigint-se a Hitler i s'hi llegia: «Mas, els plans d'invasió sobiranista sobre València i Aragó ja estan a punt. És imminent». «Això espero», respon Hitler/Mas. El maig del 2013, Telemadrid també va relacionar la manipulació del llenguatge que van fer el nazisme i l'estalinisme amb Artur Mas, cosa que va provocar una queixa del CAC, que no va ser atesa.

Davant la polèmica, des de Polònia recorden que no és la primera vegada que fan sàtires de tipus polític amb cine clàssic. Així, avui (22.00 hores), i com a resposta al PP, recuperen un gag de l'abril del 2012 en què se satiritza l'escena d'El gran dictador, de Charles Chaplin. S'hi veu Hitler jugant amb un gran globus terraqüi. A l'esquetx és Mariano Rajoy (Queco Novell) el que balla amb un gran globus amb el logo de TVE.

Notícies relacionades

«Quan es va emetre aquest gag no va passar res», assenyala un directiu de Minoria Absoluta (productora de Polònia), que considera que la polèmica salta ara pel «moment de gran crispació política que es viu... Quan vam fer un gag sobre Messi, parodiant la pel·lícula El padrí, ningú ens va acusar de dir que Messi és un mafiós», recorda el directiu.

Per la seva part, TV-3 creu que el gag s'ha «tret de context» d'un programa «d'humor i sàtira política», va assenyalar que en cap moment hi ha «referències ideològiques al nazisme, ni verbals ni d'imatge», i que Polònia es caracteritza per ser «crític amb totes les opcions polítiques».