PROTESTES PEL TANCAMENT DE LA RADIOTELEVISIÓ VALENCIANA

Manifestació en sintonia

Milers de persones i entitats 'castigades' per Canal 9 exigeixen a València mantenir la cadena

Imatge de la multitudinària manifestació d’ahir a València en contra del tancament de la radiotelevisió pública.

Imatge de la multitudinària manifestació d’ahir a València en contra del tancament de la radiotelevisió pública. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / València

La imatge que tenim a l'esquena és espectacular. No havia vist mai una manifestació com aquesta». Ho deia ahir Clara Castelló, presentadora d'informatius de Canal 9 (afectada per l'ERO que aquesta setmana va tombar la Justícia valenciana) des d'un plató mòbil per cobrir la protesta. De manifestacions crítiques amb el Govern valencià, tant o més multitudinàries, n'hi ha hagut, però efectivament no s'havien vist mai a Canal 9.

Convivint estelades i senyeres, barrejats els interessats a mantenir els seus llocs de treball amb els que miren d'evitar l'extinció dels instruments d'autogovern dels valencians, molts ciutadans anònims es van sumar a la convocatòria a Castelló, València i Alacant amb l'objectiu de reivindicar una radiotelevisió pública, plural, en valencià i de qualitat, i oposar-se a la intenció del Govern d'Alberto Fabra de tancar RTVV; una decisió sense precedents a Espanya i en què es podrien emmirallar altres autonomies.

El plató rodant encapçalava la marxa, envoltat de treballadors de l'ens aclamant els presentadors. Darrere seu, sota la pancarta «RTVV no es tanca. És la teua» va passar tota l'oposició política, els sindicats i moltes associacions culturals i socials tradicionalment menystingudes per aquests mateixos presentadors. El Partit Popular, com era d'esperar, no s'hi va sumar.

 La marxa oferia així notables contrastos. Ciutadans habitualment titllats de catalanistes des de RTVV desfilaven al costat de locutors com Paco Nadal, que només  fa uns dies va suavitzar per antena la sonora xiulada que va rebre el president Fabra en la final de pilota valenciana. Un total de 160 entitats de tot Espanya es van adherir a la convocatòria de la marxa, entre elles Acció Cultural del País Valencià (propietària dels repetidors de senyal de TV-3 en territori valencià) i els comitès d'empresa de RTVE, TV-3 i la resta d'autonòmiques. Sí que s'hi va veure alguns representants del comitè de Telemadrid enfundats en les seves armilles blanques donant suport a uns companys amb qui potser compartiran futur. La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca, els iaioflautes, el 15M, col·lectius criminalitzats sistemàticament a la radiotelevisió pública i que han estat presents en totes les manifestacions contra les retallades del Govern valencià, i altres de silenciats, com les associacions de dependents, també van fer costat  als treballadors. Es van sentir crits contra la corrupció, contra la manipulació i contra el saqueig de les arques públiques valencianes i molts van demanar la dimissió del president Fabra.

Notícies relacionades

CONTRASTOS //

Feliu Ventura, un dels cantautors valencians tradicionalment oblidats per l'ens, va dir des de la capçalera de la manifestació de València que, «potser no agrada el contingut, però és el nostre continent». La marxa es va tancar a la plaça de la Verge (on encara es concentren cada mes les víctimes del metro), amb la muixeranga  d'Algemesí i actuacions de músics en valencià.