LA PASSIÓ PER LES LLETRES D'UN HOME D'ACCIÓ

Paraules d'un policia

L’inspector en cap de la policia Luis Esteban Lezáun, fotografiat dilluns a la Zona Franca, en el seu últim dia al capdavant del grup d’elit dels GOES.

L’inspector en cap de la policia Luis Esteban Lezáun, fotografiat dilluns a la Zona Franca, en el seu últim dia al capdavant del grup d’elit dels GOES. / CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
PER MAYKA NAVARRO

No respon millor el que en sap més, sinó el que aconsegueix controlar millor l'estrès, els nervis i la tensió de ser davant d'una càmera de televisió en un programa que potser veuen més de tres milions de teleespectadors. L'inspector en cap del Cos Nacional de Policia Luis Esteban Lezáun en sap molt d'autocontrol, de mantenir la calma, de no perdre els nervis, d'estar tan segur de si mateix que sovint arrisca la seva vida i la dels seus companys en operacions especials. Fins dilluns, era el responsable dels Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES) de Catalunya, una unitat policial d'elit que els últims 10 anys ha detingut nombrosos delinqüents i assassins.

Aquesta mateixa tenacitat i sang freda utilitzades per arrestar criminals perillosos el van ajudar l'octubre de l'any passat a mantenir-se imbatible durant 30 programes dePasapalabra,un dels espais estrella de Tele 5, en què l'inspector en cap ha estat diverses vegades a només dues preguntes d'emportar-se el milionari rosco.

Lector compulsiu, aquest saragossà de 41 anys i pare de Luana, es va animar a escriure fa dos anys. La culpa va ser de Fátima, la seva dona, que el va convèncer perquè perdés la vergonya, agafés un bolígraf i comencés a donar forma a totes les aventures que li rondaven pel cap.«Tot bon lector té l'espineta de narrar la seva pròpia història. I això vaig fer».

Una trama policial

El resultat ésEl inspector que ordeñaba vacas,una novel·la amb molt traç autobiogràfic en què l'inspector en cap del CNP i responsable de la Secció d'Estupefaents de la Brigada Judicial de Barcelona, Ignacio Azcona, desarticula una sòrdida xarxa de prostitució infantil en què hi ha involucrats comandaments policials, el delegat del Govern i fins i tot un jutge. La investigació es desenvolupa en paral·lel amb diversos episodis d'angoixa i estrès que Azcona gestiona gràcies a les teràpies que li proporcionen un consell de savis que setmanalment el reben i ajuden a millorar la seva vida.

La novel·la desvela amb realisme els mètodes de treball d'un policia dels nostres temps, amb la presència del controvertit paper del confident i en escenaris de la Barcelona d'avui. Tensió i intriga garantides amb una part psicològica i espiritual que és gairebé un petit manual d'autoajuda que, avui dia, Esteban Lezáun continua posant en pràctica en la seva pròpia vida.

Fins dilluns, l'inspector en cap manava els GOES, des d'aquesta setmana és el nou responsable de la comissaria de Manacor, a Palma de Mallorca. Un nou repte que li permet revelar ara que aquest aragonès alt i musculós de cara seriosa que no va revelar mai aPasapalabra a què es dedicava, en realitat alternava els programes de televisió amb la literatura i amb la recerca de delinqüents.

«Com que mai m'havia arribat a imaginar que podia durar tants programes, doncs tampoc em vaig plantejar si el fet que em coneguessin per la televisió es podia convertir en algun problema per a la meva feina»,

Notícies relacionades

reconeix l'inspector en cap. Però ja té algunes anècdotes. Com el dia que, mentre vigilava uns sospitosos en un bar, se li va acostar un client per felicitar-lo i assegurar-se de si era el concursant de Pasapalabra.«Li anava dient que no amb un ull, mentre que amb l'altre no perdia detall de l'objectiu. Em sembla que no em va creure».

No s'ha preparat mai per concursar. Sempre llegeix al costat d'un diccionari. Reconeix que per concursar aPasapalabra hauria anat bé fer alguns encreuats.«Des de casa és molt fàcil respondre. El plató és una altra dimensió»,explica. Recorda una paraula del rosco.«Amb la B, filet de carn que es fa a la graella». Luis Esteban Lezáun va respondre«barbacoa». Era«bistec».