Secció recomanada per

Canvis a la xarxa social

Elon Musk estudia retirar Twitter de la Unió Europea per no complir amb la llei que l’obliga a frenar la desinformació

Elon Musk estudia retirar Twitter de la Unió Europea per no complir amb la llei que l’obliga a frenar la desinformació

Joe Skipper / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La xarxa social X, abans coneguda com a Twitter, podria tenir les hores comptades a la Unió Europea (UE). El seu propietari, el magnat tecnològic Elon Musk, està considerant retirar-la d’aquest territori per així no complir amb les noves lleis que l’obliguen a frenar la desinformació.

Segons va explicar una font interna de la companyia a ‘Insider’, l’home més ric del món contempla eliminar la disponibilitat de la plataforma als 27 països de la UE o bloquejar-ne l’accés. No obstant, ni Musk ni les autoritats europeeshan respost a les peticions del mitjà nord-americà i no han donat informació oficial sobre això.

L’aparent motiu d’un hipotètic adeu de l’antiga Twitter seria la llei de serveis digitals (DSA), que obliga les grans plataformes d’internet a posar límit a la proliferació de notícies falses. Aquesta pionera normativa va entrar en vigor a l’agost i, a diferència de Facebook, Google, TikTok i Microsoft, X ha sigut l’única que no ha pres mesures per adaptar-se a la regulació.

Si no compleix amb la nova llei, la UE contempla la imposició de dures sancions que podrien disparar-se fins al 6% de la facturació anual global de l’empresa, així com la seva exclusió del mercat únic. Una multa milionària debilitaria el ja minvat model de negoci d’X. L’últim any, els seus ingressos publicitaris han caigut un 55%, segons una anàlisi externa de la companyia a què Reuters va tenir accés

Tensió amb Brussel·les

El menyspreu mostrat per Musk ha tensionat les seves relacions amb Brussel·les, que en els últims mesos l’ha renyat públicament per la reiterada falta de compliment i per no informar la Comissió Europea dels passos seguits per millorar la seva resposta a la difusió de notícies falses i continguts violents. Musk també s’ha negat a compartir informació interna de la companyia amb reguladors i investigadors externs.

Notícies relacionades

Dijous, les autoritats europees van obrir una investigació contra X per no fer prou per respondre a l’allau de desinformació publicada arran de la renovada guerra entre Israel i Hamàs a Gaza. Anteriorment ja havien advertit Musk que la seva falta d’actuació permetia les campanyes de manipulació llançades per Rússia a la seva plataforma.

No sense relació, Musk ha acomiadat fins al 80% de la plantilla de l’antiga Twitter, limitant dràsticament l’equip que s’encarregava de la moderació de continguts. També ha tancat gran part de la vintena d’oficines internacionals de la companyia a Europa, l’Índia, Austràlia i l’Àfrica.