Secció recomanada per

Novetats tecnològiques

Apple presenta l’esperat iPhone 15, més sostenible i amb un toc ‘europeu’

Apple presenta l’esperat iPhone 15, més sostenible i amb un toc ‘europeu’

David Paul Morris / Bloomberg

5
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’iPhone 15 ja és aquí. Després d’un any d’espera, Apple ha presentat aquest dimarts la nova gamma del seu producte estrella, un mòbil d’última generació que millora les seves capacitats tècniques i aposta per un gir més sostenible, però que arriba en un moment de creixents reptes per al gegant tecnològic nord-americà.

En un esdeveniment celebrat amb tota la pompa habitual a l’Apple Park de Califòrnia, el director executiu de la companyia, Tim Cook, ha presentat al món un dispositiu més lleuger i potent que el seu predecessor. L’iPhone 15 compta amb un processador gràfic més veloç, amb una pantalla més lluminosa i resistent i amb una càmera d’alta resolució de 48 megapíxels que farà que totes les fotos es vegin com en el mode retrat. La seva bateria tindrà fins a un dia d’autonomia i afegeix un botó multifunció que posarà fi a l’interruptor de silenci que hi ha hagut fins ara.

El nou ‘smarthone’ de la firma californiana també compta amb banda ultraampla per trobar amics o altres dispositius amb un rang de distància més gran, així com amb un sistema d’aprenentatge automàtic (‘machine learning’) millorat capaç de reduir el soroll de fons perquè durant les trucades només se senti la teva veu. A més, Apple amplia la funció d’emergència SOS, que ja funcionava en més d’una desena de països i que amb la nova gamma també arribarà a Espanya.

Les millores més tangibles es palparan a l’iPhone 15 Pro, la versió ‘premium’. Estarà disponible amb dues mides diferents i comptarà amb un nou disseny de titani, un material especialment resistent i durable. Els preus es mantenen per als dos dispositius: des de 799 dòlars la versió normal i des de 899 la Pro.

Més sostenibilitat

L’iPhone és un dispositiu tan avançat que fa gairebé impossible presentar innovacions revolucionàries any a any. Davant la falta d’aquesta novetat estrella, la companyia ha volgut ressaltar els seus avanços en matèria de sostenibilitat, que no són pocs. Així, els nous models es fabricaran amb un 100% de cobalt i coure reclicat i amb un 75% d’alumini reutilitzat, cosa que en reduirà l’impacte ambiental. A més, la marca elimina per complet l’ús del cuir.

Els anuncis s’emmarquen en l’estratègia de la companyia que tots els seus productes siguin neutres en carboni per a l’any 2030. Apple dona tanta importància a aquest factor climàtic que ha intercalat la presentació amb un esquetx còmic en el qual la guardonada actriu Octavia Spencer els ha ajudat a remarcar els seus propòsits verds i les fites aconseguides fins ara.

Més competència

L’iPhone és, sens dubte, el producte estrella d’Apple, i ha generat més de la meitat dels 394.300 milions de dòlars en vendes que la firma va registrar l’any passat. No obstant, la reputada companyia fundada el 1976 per Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne acumula la caiguda de vendes més prolongada en dues dècades de constants èxits. L’iPhone 15 serà crucial per mirar de revertir l’alentiment global en la demanda de telèfons intel·ligents.

El vent no bufa a favor seu. Dijous, la Xinava ampliar la prohibició de l’iPhone entre els empleats del Govern. El gegant d’Àsia no és únicament la fàbrica de producció més gran d’aquest ‘smartphone’, sinó el tercer mercat més gran d’Apple, i representat al voltant del 19% dels seus ingressos globals. A més, la marca també s’haurà d’enfrontar a la renovada competència del gegant xinès Huawei, que la setmana passada va presentar el potent mòbil Mat 60 Pro.

Toc ‘europeu’

L’iPhone 15 i el seu germà ‘premium’ comptaran amb un port de connexió USB-C. Aquest esperat canvi il·lustra l’adaptació d’Apple a la directiva de la Unió Europea (UE) que el 4 d’octubre va aprovar definitivament l’obligació d’un carregador comú per a tots els telèfons mòbils. Aunque la normativa ha dado de plazo hasta otoño de 2024 para cumplir, la firma de Cupertino ha querido adelantarse y también incorporará este sistema de conector a los ordenadores Mac, al iPad y al cargador de los iPods inalámbricos.

Nou Apple Watch

Apple també ha presentat l’Apple Watch Series 9 i l’Apple Watch Ultra 2, les noves generacions del seu rellotge intel·ligent que compta amb el xip S9, el més potent fabricat fins a la data per la marca. «És el nostre primer producte neutre en carboni», ha anunciat Jeff Williams, director d’operacions de la companyia.

Notícies relacionades

El Series 9 presenta millores tècniques com una bateria amb 18 hores de durabilitat, una unitat de processament gràfic un 30% més ràpida, una eficiència més gran en el reconeixement de veu de l’assistent virtual Siri i una integració més àgil amb altres dispositius d’Apple. En el cas de l’Ultra 2 la bateria dura fins a 36 hores i compta amb noves corretges. El primer té un preu inicial de 399 dòlars, mentre que el cost del model ‘premium’ ascendeix fins als 799 dòlars.

Més enllà de les millores de característiques ja existents, els nous Apple Watch compten amb una innovació puntera. Es tracta d’un sistema capaç de detectar els gestos que l’usuari faci amb els dits per respondre o penjar trucades, posposar alarmes, canviar de cançó o interrompre la sèrie que estan veient. Una novetat que, esperen, «s’utilitzarà dia a dia».