Secció recomanada per

Polèmica

Zoom utilitzarà les teves dades per entrenar la intel·ligència artificial

Zoom utilitzarà les teves dades per entrenar la intel·ligència artificial
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot el que diguis o facis durant una videotrucada a través del programa Zoom podrà ser utilitzat per entrenar sistemes d’intel·ligència artificial (IA). L’empresa nord-americana va canviar el 26 de juliol passat les polítiques d’ús de l’aplicació, una modificació que desperta dubtes sobre l’impacte que pugui tenir en la privacitat.

El nou text explica que la companyia podrà servir-se de totes les dades que es generen en les converses entre els seus usuaris per formar i ajustar algoritmes i models d’aprenentatge automàtic. A la pràctica, això significa que s’alimentarà la màquina amb el contingut dels videoxats que es produeixen dins de la plataforma per millorar la seva capacitat conversacional.

Aquest ús aixeca algunes sospites. D’una banda, es tem que d’aquesta manera s’accedeixi i utilitzi informació dels usuaris de manera no consentida explícitament. La companyia no proporciona cap opció perquè els clients puguin rebutjar aquesta cessió de les seves dades per entrenar models d’IA. Fixar aquesta clàusula com a obligatòria i no comptar amb el consentiment dels usuaris podria suposar una violació de les lleis de protecció de dades com la de la Unió Europea (UE).

Ja el 2021, Zoom va acordar pagar 86 milions de dòlars per tancar una demanda col·lectiva als Estats Units que va acusar la companyia de violar la privacitat de milions d’usuaris al compartir sense consentiment les seves dades personals amb Google, Facebook i LinkedIn.

Cessió de dades

«Entre vostè i Zoom, tots els drets, títols i interessos sobre les Dades Generades pel Servei, així com tots els Drets de Propietat d’aquests, pertanyen i són propietat exclusiva de Zoom», diu la secció 10.2 de la nova política. «Vostè dona el seu consentiment perquè Zoom accedeixi, utilitzi, recopili, creï, modifiqui, distribueixi, processi, comparteixi, mantingui i emmagatzemi les Dades generades pels serveis per a qualsevol fi, en la mesura i de la manera permesa per la legislació aplicable, incloses les finalitats de desenvolupament de productes i serveis, màrqueting, anàlisi, control de qualitat, aprenentatge automàtic o IA».

Notícies relacionades

L’apartat 10.4 remarca que aquells que vulguin utilitzar Zoom per fer videotrucades estan obligats a atorgar a la companyia «una llicència perpètua, irrevocable, mundial, no exclusiva, lliure de regalies, subllicenciable i transferible» que li permeti «redistribuir, publicar, importar, accedir, utilitzar, emmagatzemar, transmetre, revisar, divulgar, preservar, extreure, modificar, reproduir, compartir, utilitzar, mostrar, copiar, distribuir, traduir, transcriure, crear treballs derivats i processar el Contingut del Client i fer tots els actes respecte al Contingut del Client».

Zoom assegura que aquestes accions són necessàries per mantenir el seu servei. A principis d’any, la companyia va anunciar que potenciaria productes d’IA que, entre altres coses, permetran als usuaris de la plataforma tenir resums de les videotrucades escrits de manera automàtica i sense necessitat de gravar-les. En un comunicat publicat després de la polèmica, han assegurat que «no s’utilitza contingut d’àudio, vídeo o xat per entrenar els nostres models d’IA sense el consentiment dels clients».