Secció recomanada per

Estratègia europea

Brussel·les aprova la llei per duplicar la seva producció de xips

Així serà la primera llei de xips europea

Brussel·les aprova la llei per duplicar la seva producció de xips
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Unió Europea (UE) avança per reforçar la seva autonomia estratègica. El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts la nova llei que destinarà 3.300 milions d’euros a impulsar la indústria dels semiconductors, component tecnològic essencial per a sectors com l’automòbil o l’electrònica de consum, i garantir així el seu subministrament entre els Estats membre.

L’escassetat mundial de xips acentuada després de la irrupció de la crisi sanitària de la covid va posar en relleu la debilitat de la UE en aquest mercat estratègic. La quota d’Europa a la producció global d’aquest producte està per sota del 10%, una cosa que la nova llei vol augmentar com a mínim fins al 20% per al 2030.

Per arribar a aquest ambiciós objectiu, la UE vol crear un entorn favorable a les inversions i donar més suport a les petites i mitjanes empreses que apostin per la fabricació i el disseny de semiconductors. Així mateix, pretén accelerar els procediments per obtenir permisos i destinar aquests 3.300 milions a la investigació i innovació d’aquests productes. També es reforçarà la cooperació amb els socis estratègics en aquest camp i es protegiran els drets de propietat intel·lectual per protegir i donar més avantatges competitius a la indústria de xips europea.

«La Llei de Xips de la UE serà un instrument de lideratge tecnològic i industrial per a Europa. No hi ha política industrial sense fàbriques i sense semiconductors. ¡La UE ha tornat!», ha celebrat el comissari europeu Thierry Breton en un missatge a Twitter.

Amb una aclaparadora majoria de 587 vots a favor, tan sols 10 en contra i 38 abstencions, el ple ha donat llum verda a una legislació que els legisladors i el Consell Europeu ja van acordar de manera provisional l’abril passat. Només queda pendent l’aprovació del Consell perquè es converteixi en llei.

Poders per a la Comissió

La Comissió Europea serà la responsable d’avaluar els riscos d’aquest mercat i tindrà la capacitat d’aplicar mesures d’emergència en cas que es produeixi una nova crisi d’escassetat de xips a la UE. Aquestes mesures van des de realitzar compres comunes per als Estats membre fins a donar prioritat al subministrament d’aquells productes més afectats.

Notícies relacionades

Amb aquesta llei, la UE busca fer un pas endavant per reforçar la seva posició al món, reduint la seva dependència d’altres actors per impulsar la seva autonomia. Els legisladors entenen que millorar la capacitat de fabricació i subministrament de semiconductors dins del club comunitari el farà més resistent davant una altra possible situació d’escassetat. La produïda el 2020 va acabar suposant un augment de costos per a la indústria i els consumidors, però també va alentir la recuperació econòmica del vell continent.

Més cotxes elèctrics i energies verdes

El ple de l’Europarlament d’aquest dimarts també ha donat llum verda a mesures perquè s’instal·lin més estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics, també per a camions i busos, així com una nova legislació que farà que els combustibles marítims redueixin les seves emissions de gasos amb efecte hivernacle. Els legisladors europeus també es disposen a obrir un debat que podria endurir la normativa laboral a la UE per protegir els treballadors del constant augment de les temperatures.