Possible multa

Una filtració a Tesla exposa una bretxa de seguretat «extremadament greu»

  • Irlanda boicoteja l’aplicació de la pionera llei de privacitat europea

  • Empleats de Tesla van compartir vídeos privats de propietaris dels seus cotxes

Una filtració a Tesla exposa una bretxa de seguretat «extremadament greu»
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tesla no hauria protegit de manera adequada les dades de fins a 100.000 empleats, clients i socis comercials. Així ho va destapar divendres passat el diari econòmic alemany Handelsblatt, que ha tingut accés a una filtració massiva d’informació confidencial del fabricant d’automòbils elèctrics que dirigeix Elon Musk.

En una sèrie de reportatges d’investigació, el rotatiu assegura haver tingut accés a 100 gigabytes de dades privades de la companyia entre les quals figuren els noms d’empleats, les seves adreces electròniques, el seu número de telèfon, els seus salaris, les dades bancàries de clients i secrets de la producció de Tesla. Entre aquests 23.000 arxius, filtrats per un denunciant, també hi hauria el número de la seguretat social de Musk, conseller delegat de l’empresa.

Aquesta filtració violaria el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la Unió Europea (UE), cosa que, si es demostrés, podria comportar multes de fins a un màxim de 3.260 milions d’euros per a Tesla. L’oficina de protecció de dades de Brandenburg, on opera la gigafactoria europea de la companyia, ja han obert una investigació per aclarir un assumpte que han descrit com a «extremadament greu». «No recordo una escala semblant», va declarar la responsable de protecció de dades de ‘länder’ alemany, Dagmar Hartge.

Milers de queixes

Els arxius filtrats també apunten a un gran nombre de queixes dels clients de Tesla sobre els programes d’assistència al conductor, amb prop de 4.000 sobre l’acceleració sobtada dels vehicles o l’anomenat frenat fantasma.

Notícies relacionades

Tesla va explicar a Handelsblatt que sospitava que darrere de la filtració hi havia un «antic empleat descontent» que havia «utilitzat el seu accés com a tècnic de servei per extreure informació», així que està considerant prendre mesures legals. El regulador alemany també va assenyalar que «hi ha» la possibilitat que les dades fossin accessibles des de dins de l’empresa.

El sindicat IG Metall, el més gran i influent d’Alemanya, ha qualificat les revelacions d’«inquietants». Per la seva banda, l’Agència de Protecció de Dades dels Països Baixos, on es troba la seu europea de Tesla, també ha informat que està investigant una possible violació de la companyia comandada per Musk.