Nova polèmica

Empleats de Tesla van compartir vídeos privats de propietaris dels seus cotxes

Les imatges van ser registrades per les càmeres dels automòbils entre el 2019 i el 2022, segons un informe de l’agència Reuters

Empleats de Tesla van compartir vídeos privats de propietaris dels seus cotxes
3
Es llegeix en minuts
Reuters

Una nova polèmica sacseja Elon Musk. Aquesta vegada en relació amb Tesla. Empleats de la companyia van compartir en els seus xats vídeos privats de propietaris de vehicles gravats per les càmeres dels automòbils. Segons un informe de l’agència Reuters, que menciona extreballadors de Tesla, entre els vídeos compartits hi figura, per exemple, un de l’accident d’un Tesla atropellant un nen. Tesla ha sortit al pas d’aquestes informacions afirmant que els vídeos «es mantenen anònims», tot i que no ha desmentit que els seus treballadors els compartissin internament.

Tesla Inc assegura als seus milions de propietaris d’automòbils elèctrics que la seva privacitat «és i sempre serà enormement important per a nosaltres». Les càmeres que incorpora als vehicles per ajudar a conduir, assenyala en el lloc web, estan «dissenyades des de zero per protegir la seva privacitat». Però entre el 2019 i el 2022, empleats de Tesla van compartir en privat, a través d’un sistema de missatgeria intern, vídeos i imatges privades gravades per les càmeres dels automòbils dels clients, segons han revelat a l’agència Reuters nou extreballadors de la companyia d’Elon Musk.

Algunes de les gravacions van atrapar els propietaris de cotxes Tesla en situacions enutjoses. Un exempleat, per exemple, recordava un vídeo d’un home acostant-se a un vehicle completament despullat. Altres vídeos compartits pels treballadors mostren xocs i incidents a la carretera. Un d’aquests és el d’un accident que va tenir lloc el 2021 en què s’aprecia un Tesla conduint a alta velocitat en una àrea residencial i que atropella un nen amb bicicleta. El nen va volar en una direcció, la bicicleta en una altra. Aquest vídeo en concret es va difondre en una oficina de Tesla a San Mateo, Califòrnia, i va córrer «com una reguera de pólvora», segons un dels extreballadors mencionats per Reuters.

Altres imatges eren més mundanes, com imatges de gossos i senyals de circulació divertits que els empleats convertien en mems a l’adornar-les amb llegendes o comentaris divertits, abans de publicar-les en xats grupals privats. Si bé algunes publicacions només es compartien entre dos empleats, d’altres podien ser vistes per desenes d’aquests, segons les fonts.

Registre de la ubicació

Tesla afirma en el seu ‘Avís de privacitat del client’ que les seves «gravacions de càmera es mantenen anònimes i no estan vinculades a vostè ni al seu vehicle». No obstant, els extreballadors han explicat a Reuters que el programa informàtic que van utilitzar podria mostrar la ubicació de les gravacions, cosa que potencialment podria revelar on vivia el propietari d’un Tesla.

Un altre exempleat també va revelar que algunes gravacions s’haurien fet quan els vehicles estaven estacionats i apagats. Fa diversos anys, Tesla rebia gravacions de vídeo dels seus vehicles fins i tot quan estaven apagats, si els propietaris en donaven el consentiment. Però oficialment va deixar de fer-ho.

Notícies relacionades

Per elaborar aquesta informació, Reuters va contactar amb més de 300 exempleats de Tesla que havien treballat en la companyia durant els últims nou anys i estaven involucrats en el desenvolupament del seu sistema de conducció autònoma. Més d’una dotzena van acceptar respondre a les preguntes, tots parlant sota condició d’anonimat.

Reuters no va poder obtenir cap de les imatges o vídeos compartits; els exempleats van dir que no n’havien guardat. L’agència de notícies tampoc va poder determinar si la pràctica de compartir gravacions continua avui o si va ser local o general. Alguns exempleats contactats van dir que l’únic intercanvi que van observar va ser amb finalitats laborals legítimes, com buscar ajuda de col·legues i supervisors.