Secció recomanada per

Eclosió tecnològica

Ni Microsoft ni Google: aquesta és la companyia que més diners guanya amb la intel·ligència artificial

  • Els semiconductors, al centre de la guerra per la IA

  • Els xips converteixen Taiwan en una potència mundial

Ni Microsoft ni Google: aquesta és la companyia que més diners guanya amb la intel·ligència artificial
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La intel·ligència artificial (IA) s’ha convertit en una oportunitat d’or per a les grans empreses tecnològiques. Gegants com Microsoft, Google i Meta fa mesos que estan embrancats en una frenètica carrera corporativa per ser els primers a conquerir un mercat que aquest any podria superar els 165.000 milions de dòlars de valor. No obstant, l’accelerat desplegament d’eines com ChatGPT no seria possible sense cap altra companyia molt menys coneguda pel gran públic que està aprofitant per situar-se com la més beneficiada per la propulsió del sector.

Es tracta d’Nvidia i no és la responsable dels productes d’IA que estan apareixent en escena, sinó de la tecnologia que els sustenta. Aquesta empresa nord-americana és l’encarregada de dissenyar la gran majoria de semiconductors que funcionen com el cervell d’aquests sistemes. Sense les seves targetes gràfiques, l’entrenament de models de llenguatge com el que utilitza ChatGPT seria molt més car o lent. Tot i que empreses com Intel estan mirant d’entrar en aquest mercat, Nvidia no té competència en el desenvolupament de xips per a l’entrenament de l’aprenentatge automàtic i profund. Tot això ha fet que l’empresa sigui la líder mundial en hardware i software d’IA, la primera i indispensable peça per donar forma a les ambicions del sector.

Valor a l’alça

La seva posició de força es va veure reivindicada aquest dijous, quan les seves accions es van disparar per sobre del 25%. En les hores que dura una sessió borsària, Nvidia va ‘guanyar’ 190.000 milions de dòlars, la segona revalorització més gran aconseguida per una empresa nord-americana en un dia. Amb tot això, la companyia va arribar a un valor de mercat que ronda els 945.000 milions de dòlars. Tot i que el seu nom és menys mediàtic, Nvidia és sens dubte un gegant tecnològic: és ja la cinquena empresa nord-americana més valuosa i la sisena a escala mundial.

L’augment registrat durant les últimes hores es deu a una millora dels seus resultats per sobre de les expectatives dels analistes. En el trimestre que va finalitzar a l’abril, Nvidia va arribar als 7.200 milions de dòlars en ingressos, un 13% menys que l’any passat, però uns números molt per sobre del que pronosticava Wall Street.

Notícies relacionades

En cas de superar la barrera dels 1.000 milions, Nvidia s’uniria a un exclusiu club en què només figuren Apple, Microsoft, la petrolera Saudi Aramco, Alphabet (Google) i Amazon. La seva capitalització gairebé dobla la de segona companyia de xips més potent, la taiwanesa TSMC, responsable de la fabricació d’aquestes peces estratègiques. Donant un cop d’ull a la seva evolució a la borsa, sembla clar que és la més beneficiada per l’eclosió de la IA. En aquest 2023, les accions de la companyia s’han disparat un 170%, molt lluny del 104% de revalorització de Meta, del 39,4% d’Alphabet, del 38,4% d’Apple, del 35,5% de Microsoft i del 33,9% d’Amazon.

Tot i que són altres les empreses que copen portades amb els anuncis dels seus nous productes, «l’únic que guanya diners és Nvidia», segons va apuntar recentment Alan Priestley, analista de la indústria dels semiconductors de la consultora tecnològica Gartner. «És el principal actor tecnològic que permet aquesta nova cosa anomenada IA».