Secció recomanada per

Turbulències en la xarxa social

Elon Musk anuncia que Twitter només recomanarà missatges dels comptes que paguin

El magnat assegura que beneficiar els subscriptors servirà per frenar l’ús de bots, però amb això busca ampliar els ingressos de la plataforma mentre el seu valor es desploma

Elon Musk anuncia que Twitter només recomanarà missatges dels comptes que paguin
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou terratrèmol a Twitter. El seu propietari, el magnat multimilionari Elon Musk, ha anunciat que la xarxa social només recomanarà els missatges dels usuaris subscrits al pla de pagament Twitter Blue.

«A partir del 15 d’abril, només els comptes verificats podran ser recomanats en la pestanya ‘Per a tu’», ha explicat en un tuit. Aquesta nova mesura, que Musk ja havia anticipat fa uns mesos, passarà a prioritzar únicament els comptes que paguin entre 11 dòlars al mes, de manera que es perjudicarà l’experiència i la visibilitat de tots els altres.

Musk ha recorregut a la seva justificació habitual a l’assegurar que és «l’única manera realista d’abordar el control dels eixams de bots d’intel·ligència artificial que interfereixen en la xarxa a través de contingut generat automàticament».

Perill per a la xarxa social

No obstant, aquesta mesura té per objectiu obtenir nous ingressos. I les conseqüències d’això podrien ser perjudicials per a la salut de la plataforma. «Els usuaris verificats utilitzaran el seu poder i la seva presència per influir en qualsevol cosa, des de la desinformació fins al mal real a usuaris d’arreu del món. És una amenaça silenciosa que ningú està veient», ha explicat a la BBC un antic empleat de Twitter.

La notícia arriba el mateix dia en què el mitjà digital nord-americà ‘Platformer’ ha destapat que Twitter té una llista d’usuaris vips i que els seus tuits són promocionats per sobre de tots els altres. En aquesta llista hi figuren veus de personalitats ultraconservadores del país, però també el president Joe Biden o el mateix Musk.

D’altra banda, i també a partir del 15 d’abril, només els usuaris de pagament podran votar en les enquestes que es formulen a Twitter. El segon home més ric del planeta ha recorregut habitualment a les enquestes per preguntar als seus gairebé 133 milions seguidors sobre canvis en el funcionament de la xarxa social.

Twitter perd valor

La notícia arriba dos dies després que Musk expliqués als seus empleats en una nota interna que el valor de la companyia havia caigut a 20.000 milions de dòlars, menys de la meitat dels 44.000 milions que va pagar per aconseguir el control de Twitter l’octubre passat.

El 12 de desembre, Musk va posar en marxa el pla de subscripció a la plataforma per mirar d’obrir una nova font d’ingressos que accelerés el negoci de Twitter, particularment minvat després de la fuga d’almenys 500 dels seus principals anunciants que es va produir amb la presa de poder del magnat. A mitjans de gener, els ingressos diaris de la companyia havien caigut un 40% respecte a l’any anterior, segons una exclusiva de ‘The Information’.

Notícies relacionades

Aquest pla permet als usuaris comprar el pin blau de verificació del seu compte, mesura que al principi va generar situacions caòtiques que van accelerar la sortida dels anunciants. La setmana passada Musk va dir que Twitter eliminaria la marca de verificació d’alguns comptes que la tenien abans que es posessin a la venda. D’altra banda, els que passen per caixa tenen accés a altres avantatges com poder editar els tuits, publicar vídeos més llargs o veure menys anuncis.

El canvi en el funcionament de Twitter és una de les moltes mesures dràstiques aplicades per Musk, que ha acomiadat uns 5.000 empleats dels 7.500 que tenia abans de la seva arribada. En un intent desesperat per reflotar la seva inversió, el magnat també ha deixat de pagar les oficines de Twitter i fins i tot ha posat a subhasta el mobiliari que utilitzaven els seus treballadors. Mentrestant, el pagament d’interessos pels préstecs que va rebre per poder comprar la plataforma estreny Musk, que no ha descartat declarar Twitter en fallida.