Secció recomanada per

Terratrèmol a Silicon Valley

Elon Musk ofereix 43.000 milions per comprar Twitter

El magnat llança una opa hostil per aconseguir el control total de la plataforma i impulsar canvis importants

Elon Musk ofereix 43.000 milions per comprar Twitter
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Terratrèmol a Silicon Valley. Elon Musk ha llançat una oferta de 43.000 milions de dòlars per aconseguir el control total de Twitter. En una carta als inversors de la xarxa social que ha avançat ‘Bloomberg’, l’home més ric del món els ha proposat comprar la seva participació a un preu de 54,20 dòlars l’acció, més del doble del que valien fa dues setmanes quan es va donar a conèixer que havia comprat un 9,20% de la plataforma, cosa que el convertia en el seu màxim accionista individual.

«És la meva millor i última oferta», ha assegurat el magnat, cofundador de PayPal i director de companyies com ara Tesla i SpaceX. «Si no s’accepta hauré de reconsiderar la meva posició com a accionista». Amb aquesta opa hostil, Musk pretén tenir la totalitat de Twitter per impulsar canvis i «desbloquejar» el seu «potencial extraordinari».

Tan sols sis dies després d’anunciar-se que Musk entrava a la junta directiva de Twitter, l’empresari va fer marxa enrere i va decidir no fer-ho. Aquest gest va obrir un ventall d’especulacions i possibilitats, entre els quals hi havia la de llançar una oferta de compra a la plataforma. I és que els membres del consell d’administració no poden comprar més del 14,9% d’accions de la companyia. Des de fora, Musk deixa de tenir les mans lligades i així ha pogut llançar aquesta opa hostil.

A més, per a ell els diners no són cap problema. La seva fortuna ascendeix als 260.000 milions de dòlars, cosa que el converteix en l’home més ric del planeta, seguit del propietari d’Amazon, Jeff Bezos. L’adquisició d’accions de Twitter es faria en efectiu. «Això no és cap amenaça, simplement [Twitter] no és una bona inversió sense els canvis que s’han de portar a terme».

¿La tornada de Trump?

En cas de tenir èxit en la seva ofensiva, Musk pretén «transformar» la xarxa social, una de les més importants del món en la configuració de l’opinió pública. «He invertit en Twitter perquè crec en el seu potencial per ser la plataforma de la llibertat d’expressió arreu del món, i crec que la llibertat d’expressió és l’imperatiu social per a una democràcia que funcioni», ha remarcat en la seva carta els accionistes.

Aquest missatge no és cap sorpresa. Fa mesos que Musk critica les polítiques de moderació de contingut de Twitter impulsades per limitar la proliferació del discurs de l’odi i de la desinformació. La possible compra de la plataforma per part del magnat inquieta part dels seus treballadors, ja que creuen que amb la seva arribada s’obriria la porta a polítiques més laxes i a la tornada de Donald Trump, el compte del qual va ser tancat per haver encoratjat la insurrecció violenta contra el Capitoli en la qual alguns dels seus seguidors van pretendre frenar per la força la certificació de la victòria presidencial del seu rival, Joe Biden.

Podria fracassar

Notícies relacionades

La generosa oferta de Musk –que supera el preu per acció de quan al febrer va adquirir aquest 9,2%– podria no prosperar. Fonts del mercat assenyalen a ‘Bloomberg’ que els 54,20 dòlars per acció podria ser un import «massa baix» perquè els accionistes o el consell d’administració de Twitter l’acceptin. Fa menys d’un any van arribar als 70 dòlars. L’actual valor de les accions de la companyia ha pujat un 3%, fins als 45,86 dòlars.

Tanamteix, l’opa hostil anunciada aquest dijous pel controvertit multimilionari deixa clar que l’actual director executiu de Twitter, Parag Agrawal, li va oferir un lloc a la directiva per mirar d’evitar aquest atac, una estratègia fallida. «No confio en la direcció», ha assenyalat Musk.