Drama i caos a Twitter: ¿què vol fer realment Elon Musk amb la plataforma?

  • Després de convertir-se en el màxim accionista individual de la companyia, la renúncia del magnat a entrar a la directiva es podria deure als seus problemes amb la justícia o a una maniobra per prendre’n el control

Drama i caos a Twitter: ¿què vol fer realment Elon Musk amb la plataforma?

Brendan Smialowski (AFP)

6
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Twitter viu un dels moments més confusos de la seva història recent. El 4 d’abril es va anunciar que Elon Musk passava a ser l’accionista individual majoritari de la xarxa social i s’uniria a la seva junta directiva. Ni una setmana després de la bomba, el magnat feia marxa enrere i rebutjava el seu lloc al consell d’administració. Els canvis de direcció viscuts en l’última setmana donen a la plataforma una incertesa en la qual només afloren les hipòtesis. ¿A què es deu el pas enrere de Musk? ¿Vol prendre el control de Twitter?

L’home més ric del planeta és conegut per estar al darrere dels èxits empresarials de Tesla, PayPal i SpaceX, però també per ser considerat el rei del ‘troleig’, un personatge tan carismàtic com controvertit amb unes intencions indesxifrables i unes decisions imprevisibles. Ho va ser que entrés a Twitter per la porta gran –el seu 9,2% de les accions són més del quàdruple del 2% que posseeix Jack Dorsey, fundador de la companyia– i ho ha sigut també la seva renúncia a entrar en la seva directiva.

¿Per què entra a Twitter?

Molts assenyalen que Musk podria haver invertit 2.400 milions de dòlars per entrar a Twitter per pura diversió. Després de l’expulsió de Donald Trump de la plataforma, el multimilionari s’ha convertit en la seva màxima atracció. Amb 81 milions de seguidors, utilitza el seu compte per promocionar les seves empreses i per llançar ‘shitposting’, que és com es coneix la tècnica de publicar comentaris deliberadament provocadors i incendiaris per empipar o sorprendre els altres i distreure’ls d’altres temes. La seva ferotge comunitat de fans fa temps que li demana comprar la companyia, i entrar-hi podria ser tan sols un mem.

Musk és un fervent crític de Twitter i de les seves polítiques de moderació de contingut. «Vist que funciona com a plaça pública de facto, que no s’adhereixi als principis de la llibertat d’expressió soscava la democràcia», va tuitejar quan ja havia portat a terme la compra d’accions. Això va fer témer els empleats de la plataforma que la creixent influència de Musk en la directiva pogués traduir-se en la tornada de Trump, que va ser expulsat per instigar l’assalt ultra contra el Capitoli per mirar de frenar per la força la certificació de la victòria presidencial de Joe Biden.

¿Un cop en camí?

La decisió de Musk de no formar part del consell d’administració ha sigut rebuda dins de Twitter amb «alleujament exhaust», segons explica el periodista Casey Newton. No obstant, això podria durar poc, ja que s’especula que després d’aquest gest Musk podria estar planejant una opa hostil, una compra d’accions a tots els accionistes de la plataforma per arribar a una participació que li doni una quota de poder més gran en la presa de decisions empresarials.

Els mecanismes legals interns de Twitter fan que aquesta opció sigui complicada, però no remota. Els estatuts de l’empresa estableixen que cap directiu pot tenir més del 14,9% de les accions. Parag Agrawal, director executiu de Twitter des del novembre, hauria ofert a Musk un lloc a la junta per bloquejar una possible opa hostil, fet que explica que hagi passat de dir que el magnat «oferirà molt valor al consell directiu» a dir que «és millor» que no hi entri. Fora de la direcció, Musk, pot comprar tantes accions com vulgui per mirar d’imposar-se. Els diners no són un problema: la seva fortuna ascendeix fins als 268.000 milions de dòlars, gairebé 90.000 milions més que Jeff Bezos, fundador d’Amazon i segon home més ric del món.

¿Evitar més problemes legals?

Una altra explicació més plausible d’aquest pas enrere és que entrar a la directiva de Twitter li treu diversió. Com a membre de la junta, Musk hauria d’haver actuat partint dels accionistes de la plataforma, unes obligacions legals que el posarien en un compromís cada vegada que vulgués tuitejar missatges polèmics per manipular el mercat. Només aquest cap de setmana ha publicat (i després esborrat) que la versió de pagament de Twitter hauria de ser més barata i sense anuncis, ha llançat una enquesta sobre si és una bona idea convertir les oficines centrals de la companyia a San Francisco en un refugi per a sense sostre –ja que, segons ell, poques persones hi treballen durant la pandèmia– o preguntar-se si «¿s’està morint Twitter?».

Musk arrossega des de fa quatre anys problemes legals amb la Comissió de Borsa i de Valors dels EUA (SEC, en anglès). Després de ser acusat de tuitejar informació no aprovada sobre les accions de Tesla, el 2018 Musk va accedir a pagar 20 milions de multa i a deixar la presidència de la companyia de vehicles elèctrics (tot i que hi ha continuat com a director executiu). Les aigües van estar relativament calmades fins que el novembre passat Musk va vendre un 10% de la seva participació a Tesla per valor de 16.000 milions després d’una votació dels seus seguidors a Twitter. El dia abans de la venda, el seu germà Kimbal Musk va vendre accions per valor de 108 milions. La SEC considera que el magnat va filtrar informació privilegiada i, després de citar-lo en la investigació aquest febrer, Musk ha tornat a la càrrega, demanant anul·lar l’acord pactat el 2018.

Aquesta guerra judicial amb les autoritats va més allà de Tesla. El ‘Washington Post’ va destapar la setmana passada que Musk va informar la SEC de la compra d’accions a Twitter més tard del compte, fet que li va permetre continuar adquirint-les a un preu més baix. Amb aquesta violació de la llei hauria guanyat uns 156 milions de dòlars. Aquesta acumulació de problemes és la que el podria haver portat a esquivar una posició dins de la direcció de Twitter que li hauria comportat un escrutini més exhaustiu de les seves accions.

¿Què passarà ara?

Notícies relacionades

El futur de Twitter és incert i part d’això passa per les mans de Musk, que podria optar per vendre les seves accions, per mantenir les que té o per comprar-ne més. El novembre passat, Dorsey va dimitir per sorpresa com a director executiu de la plataforma. Darrere de la seva sortida hi podria haver Paul Singer, president del fons voltor Elliott Management i pròxim a Trump, amb participació a Twitter. Quan això va succeir, Musk es va burlar de la situació comparant el nou CEO, Agrawal, amb Stalin.

Tot i que es creu que la seva relació és amistosa, és difícil preveure quin rol jugarà Musk si els accionistes pretenen tombar Agrawal per impulsar un canvi de rumb a Twitter. El director ho sap i per això en el seu missatge sobre el pas enrere de Musk s’entreveu el que pot ser una advertència: «Hi haurà distraccions, però els nostres objectius i prioritats no han canviat. Deixem de banda el soroll i seguim concentrats en la feina».