Secció recomanada per

Mor Clive Sinclair, el pare de l’ordinador ZX Spectrum

  • L’inventor britànic va crear un primer cotxe elèctric, al qual se li va denegar el permís per circular

  • Va idear la primera calculadora elèctrica de butxaca i un televisor portàtil

Mor Clive Sinclair, el pare de l’ordinador ZX Spectrum

Wikipedia / Bill Bertram

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Clive Sinclair, l’inventor del ZX Spectrum, l’emblemàtic ordinador dels anys 80, ha mort a la seva casa de Londres als 81 anys després d’una llarga batalla contra el càncer.

Autodidacte en una família pobra, va treballar escrivint ressenyes de tecnologia en una revista fins que va poder reunir diners per crear la seva pròpia companyia, Sinclair Radionics, en la qual es consagraria com un inventor total.

Dos dels seus primers productes van ser una calculadora que cabés realment a les butxaques i una tele portàtil amb una pantalla de tres dits quadrada, però el seu gran èxit seria el ZX Spectrum, un ordinador personal que, quan ja hi havia els primers Apple i els IBM al mercat, permetia operar amb el televisor com a pantalla i gravant els programes en cintes de casset.

Hi va haver diversos models. El 1980 llancen el ZX80 (publicitat com «l’ordinador més petit i barat del món»), que tenia un 1 Kbyte de memòria RAM i un sistema operatiu BASIC emmagatzemat en una ROM de 4 Kbyte. Un any després sortiria el ZX81, una versió millorada del ZX80, que allotjava un sistema BASIC amb coma flotant (emmagatzemada en una ROM de 8 Kbyte).

Aportació al videojoc

L’èxit comercial els va arribar el 1982 amb el ZX Spectrum, amb molta més capacitat de memòria (es venia en dues versions: amb 16 i 48 Kbytes) i més velocitat (estava basat en un Z80 a 3,5 MHz), amb gràfics a color i un petit altaveu. Seria l’ordinador perfecte per als primers videojocs i va contribuir al desenvolupament de la indústria.

En 1985 Sinclair va presentar el primer cotxe elèctric, el petit Sinclair C5, i que no va arribar a vendre’s perquè les autoritats britàniques li van negar el permís de circulació pels carrers, ja que pensaven que com era monoplaça i baix, els camions podien no veure’l.

Notícies relacionades

El desastre va fer que Sinclair hagués de vendre la seva empresa al seu principal competidor, Amstrad, l’any següent.

Encara faria un altre intent més, al fundar Cambridge Computers el 1987. Va llançar un únic producte: el Cambridge Z88, un portàtil revolucionari mida A4 que no tenia disc, s’alimentava amb piles alcalines i guardava la informació un any.