Secció recomanada per

Drets digitals

Revés a Facebook: La justícia europea confirma els poders dels països en la protecció de dades

  • El TJUE dictamina que les autoritats nacionals poden denunciar les plataformes per infringir la llei europea de protecció de dades

  • La sentència obre la porta a un augment dels procediments judicials contra les males pràctiques de les grans tecnològiques

An illustration picture taken in London on December 18  2020 shows the logos of Google  Apple  Facebook  Amazon and Microsoft displayed on a mobile phone with an EU flag displayed in the background  - The European Union on December 15 unveiled tough draft rules targeting tech giants like Google  Amazon and Facebook  whose power Brussels sees as a threat to competition and even democracy  (Photo by JUSTIN TALLIS   AFP)

An illustration picture taken in London on December 18 2020 shows the logos of Google Apple Facebook Amazon and Microsoft displayed on a mobile phone with an EU flag displayed in the background - The European Union on December 15 unveiled tough draft rules targeting tech giants like Google Amazon and Facebook whose power Brussels sees as a threat to competition and even democracy (Photo by JUSTIN TALLIS AFP) / JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els gegants tecnològics es poden enfrontar a més denúncies i multes a la Unió Europea (UE) per vulnerar les lleis de protecció de dades. I és que, aquest dimarts, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha emès una important sentència contra Facebook que pot obrir la veda a un control més gran sobre les males pràctiques de plataformes i xarxes socials.

La màxima autoritat judicial de la UE ha fallat contra la multinacional tecnològica de Mark Zuckerberg i ha donat la raó a l’autoritat de protecció de dades de Bèlgica, dictaminant que «en determinades condicions» les autoritats nacionals de control «poden exercir la seva facultat de posar en coneixement dels òrgans jurisdiccionals d’un Estat membre qualsevol suposada infracció» en el tractament de les dades privades dels seus usuaris «tot i que no sigui l’autoritat de control principal». A la pràctica, això suposa que els organismes de control de la privacitat de qualsevol país de la UE podran denunciar l’incompliment del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD).

Cinc anys de judicis

La decisió judicial arriba després de sis anys de discussió entre Facebook i l’autoritat belga de protecció de dades. El cas es remunta al 2015, quan l’organisme belga va demandar Facebook, Facebook Irlanda i Facebook Bèlgica per les infraccions comeses en la recollida i ús d’informació sobre hàbits de navegació d’internautes belgues, fossin usuaris de la xarxa social o no.

El tribunal que va estudiar el cas va donar la raó a l’ens regulador belga, assegurant que Facebook no havia informat prou els usuaris, amb la qual cosa considerava no vàlid el seu consentiment per a l’extracció de les seves dades. La xarxa social i les seves dues filials europees denunciades van recórrer aquesta decisió.

El Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les només tenia competències per estudiar el recurs de Facebook a Bèlgica, però no el cas de Facebook Irlanda, la responsable final del tractament de dades d’usuaris europeus. Va ser llavors quan el tribunal va preguntar al TJUE si l’Autoritat de Protecció de Dades estava capacitada per iniciar accions judicials contra Facebook Irlanda.

Setge a la violació de la privacitat

Notícies relacionades

La resposta afirmativa del màxim òrgan judicial del club comunitari deixa molt clar que les autoritats nacionals de protecció de dades sí que tenen competències per denunciar els abusos de les tecnològiques en la gestió de les teves dades privades, una cosa que fa Facebook, però també Amazon i Google.

Aquesta sentència suposa un revés per a les grans companyies tecnològiques que operen a la UE, ja que es confirmen els poders de les autoritats nacionals de protecció de dades per denunciar-les quan es cometin infraccions. L’Associació Europea de Consumidors (BEUC) ha celebrat el dictamen del TJUE, i ha assenyalat que tindrà «repercussions positives» en «la lluita per protegir millor les dades personals dels consumidors».