Secció recomanada per

FILTRES CONTRA INSULTS

Twitter permet elegir qui pot contestar un missatge

La xarxa social afegeix funcions per ocultar les respostes de mala qualitat

undefined54439341 in this photo illustration  the twitter account of us presid200813160551

undefined54439341 in this photo illustration the twitter account of us presid200813160551 / OLIVIER DOULIERY

3
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Twitter fa temps que intenta fer que els seus usuaris més irrespectuosos siguin una mica més educats. Ara, acaba d'implantar una funció que va començar a provar el maig passat i que limiten les respostes no desitjades d'aquells que entren a la xarxa social de 280 caràcters  només per insultar i dir grolleries. I és que l'empresa que dirigeix Jack Dorsey ha decidit prendre's el tema tan seriosament que fins i tot està avisant el president dels EUA, Donald Trump, sobre els seus missatges.

Per silenciar aquests ‘'haters'’ i trols, que només busquen protagonisme, la interfície permet esborrar del fil de converses aquells comentaris inapropiats o que la persona a qui es dirigeixen no vulgui veure. Ara, quan un usuari escrigui un missatge, a sota apareixerà una indicació per defecte de:  “Qualsevol usuari pot respondre”, però això pot ser modificat per quedar-se amb només “Persones que segueixes” o només “Persones que esmentes”.

La idea és que no s'hi entremeti gent a qui ningú ha demanat opinió  i monopolitzin la conversa amb altres temes o desvirtuant el que algú ha volgut dir fins a ofegar el seu missatge. Fins ara només es podia ocultar completament les respostes en un tuit, però era una cosa molt poc utilitzada.

Desactivar respostes

Si el tuitaire opta perquè el seu missatge aparegui amb alguna restricció, la icona de resposta apareixerà desactivada (en gris), per indicar que no es pot respondre. El que sí que es manté serà retuitejar o retuitejar amb comentari; és a dir, l'afegitó, que els responsables de Twitter recorden que de vegades té més audiència que el comentari original.

Les funcions s'aniran aplicant amb les actualitzacions de l''app' de Twitter. A la web ja hi apareixen. La xarxa social també anuncia un nou disseny per ordenar les rèpliques i que quedin niades al comentari que es refereixen, sobretot en els fils, cada vegada més populars.

Les noves opcions són un ‘por què no te callas’ en tota regla, que pretén que els fils de missatges tinguin un sentit i realment mostrin una conversa interessant, sense sortides de to ni entremetedors varis. A aquests, Twitter els anomena els ‘reply guys’, usuaris que es posen al canal per insultar i dir tonteries i que fan perdre interès a molts usuaris legítims.

Notícies relacionades

Sobre els  'reply guys',  un professor universitari, Scott Barolo, els va detallar el 2018 en un quadro que volia exemplificar les conductes que es trobaven les dones sobre el #Metoo, i que van des del que desmereix l'assetjament ('gaslighter'), el que justifica els assetjadors ('himpathy'), el que vol explicar el que mai ha patit ('mansplainer') o aquells que es permeten canviar el tema ('sealion').

Les noves funcions busquen que els usuaris se sentin més espontanis i segurs. Un exemple que posen són els anomenats ‘'fleets'’ (“pensaments fugaços” ho tradueixen), o aquelles frases “'senses pensar gaire'”, que en el fons és l'essència de Twitter. Les noves mesures van també cap a la supervivència del mateix Twitter, que acaba d'obrir també en algunes versions els tuits per veu, petites gravacions que cal escoltar i no només llegir o veure, però que no apareixen en totes les versions.