Secció recomanada per

aniversari

La wifi compleix 20 anys

Aquesta tecnologia de connectivitat sense fil la utilitzen actualment 30.000 milions de dispositius a tot el món

20190620 442228 20aniversariowifie 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

Aquest dijous 20 de juny es compleixen 20 anys des que es va crear la tecnologia de connectivitat sense fil wifii de l’establiment de la WiFI Alliance. Des del naixement de la tecnologia fins al desenvolupament del seu últim estàndard, WiFi 6, aquest sistema l’utilitzen actualment 30.000 milions de dispositius a tot el món. Amb motiu d’aquesta efemèride, aquest 20 de juny se celebra també el Dia Mundial de la WiFi, una jornada convocada per la Wireless Broadban Alliance, amb l’objectiu d’"ajudar a instal·lar xarxes wifi que connectaran comunitats no connectades a tot el món", com explica l’associació. 

L’estàndard wifi és gestionat actualment per la WiFi Alliance, una organització amb seu a Houston (Estats Units) que és l’encarregada del desenvolupament dels nous estàndards i de la concessió de les certificacions de productes. 

Wlan i wifi

WLAN i WiFi són sigles diferents que es refereixen a una mateixa tecnologia, com ha explicat la companyia alemanya devolo, proveïdora de solucions per a xarxes domèstiques, amb motiu del 20è aniversari de la tecnologia.  Les xarxes sense cables que utilitzen dispositius des de 'smartphones’ fins a ordinadors i consoles es coneixen com a WLAN (xarxa d’àrea local sense fil, per les seves sigles en anglès), tot i que internacionalment se’ls sol dir wifi o wi-fi, una marca registrada introduïda per la Wi-Fi Alliance. No obstant, aquests termes no signifiquen exactament el mateix. 

WLAN s’utilitza per descriure xarxes sense fil en general, mentre que wifi es refereix específicament a una xarxa sense cables formada per components basats en els estàndards 802.11 de definits per l’Institut d’Enginyers Elèctrics i Electrònics (IEEE, per les seves sigles en anglès).    El 1999, la norma IEEE 802.802.11a, la primera de l’estàndard wifi, va establir les bases de la seva futura estandardització. La certificació per als dispositius va garantir la compatibilitat entre equips de fabricants diferents i va possibilitar taxes de dades més elevades.

Hitos de la història de la wifi

En els últims 20 anys, la wifi s’ha convertit en un element quotidià en la vida diària de les persones. El 2004 va tenir lloc una de les primeres fites d’aquest sistema, quan es va utilitzar per primera vegada una xarxa wifi certificada en un avió comercial. El 2009, quan es complien deu anys després del llançament de wifi, ja hi havia 1.000 milions de dispositius amb aquesta certificació al mercat.

El nombre de punts d’accés WiFi públics va superar la xifra del milió el 2011, i només dos anys després, aquesta quantitat sobrepassava els cinc milions.    En el dia d’avui, el 2019, l’any del vintè aniversari de l’estàndard, existeixen més de 30.000 milions d’equips amb certificació wifi al mercat. 

El futur: wifi 6

Notícies relacionades

La fase següent de l’evolució de wifi és 802.11ax, conegut com a wifi 6. Aquest estàndard va ser anunciat el gener d’aquest any i està arribant als primers dispositius en aquest 2019.  L’estàndard, que utilitza les bandes de freqüència de 2,4 i 5 GHz, redueix els temps de latència mitjançant l’ús del mètode de modulació digital OFDMA (o traduït de l’anglès, accés múltiple per divisió de freqüències ortogonals).    

La wifi 6 permet també enviar i rebre més dades alhora, una millora que, sumada a les anteriors, fa que les transferències de dades teòriques es quedin molt a prop dels 10 Gbps. Finalment, l’estàndard wifi 6 ofereix un augment d’eficàcia en entorns en els quals hi hagi nombrosos dispositius connectats a la xarxa sense fil.

Temes:

Wifi