Secció recomanada per

ANIVERSARI A LA XARXA

La idea original de la web compleix 25 anys

El seu creador, Tim Berners-Lee, reclama l'adopció d'una Constitució mundial per garantir la llibertat a internet

tim-berners-lee

tim-berners-lee

3
Es llegeix en minuts

El britànic Tim Berners-Lee va entregar al seu cap fa 25 anys un breu informe en què proposava un sistema per millorar la gestió d'informació al Centre Europeu de Física de Partícules (CERN), un document que contenia les idees fonamentals per crear la web. Aquell 12 de març de 1989, l'enginyer informàtic tenia 34 anys i el seu superior directe era el físic Mike Sendall, que, després de llegir la seva proposta, va estampar a la primera pàgina de l'informe un comentari amb el qual donava llum verda a una revolució. Avui, quan es compleix el 25è aniversari d'aquest fet, Berners-Lee ha aprofitat per reclamar l'adopció d'una Constitució internacional per a l'ús i gestió d'internet, en el marc de les recents revelacions sobre l'espionatge realitzat, principalment pels EUA, a través de les xarxes.

Fa 25 anys Berners-Lee esbossava en aquells folis les línies mestres d'un sistema que anomenava 'Mesh' --el terme 'World Wide Web' no va sorgir fins a finals del 1990--, pensat per solucionar un problema que havia detectat al CERN de Ginebra i que comportava la pèrdua d'informació aportada pels científics d'aquest projecte. Per solucionar-ho va plantejar "habilitar un lloc en què es pugui dipositar qualsevol informació o referència que es consideri important i en què resulti senzill recuperar-la". Aquest "lloc", que aleshores només existia a la ment de l'enginyer, avui reconegut com el pare de la web, havia de resultar "prou atractiu" perquè els usuaris comencessin a acumular-hi les seves dades.

Al seu despatx del CERN, el britànic va programar el que seria el primer servidor web i la primera pàgina de la històriainfo.cern.ch, que des de fa uns mesos està restaurada i activa, amb el mateix aspecte auster del primer dia. El sistema que havia creat l'enginyer informàtic va fructificar realment el 1993, quan el 'software' necessari per instal·lar servidors web es va fer de domini públic i va traspassar les barreres de l'àmbit científic i acadèmic en què havia funcionat durant els seus primers anys.

Centenars de milions de pàgines web

Quan la quantitat d'informació emmagatzemada arribés a cert llindar, Berners-Lee preveia que "la utilitat del sistema farà per si mateixa que la gent l'utilitzi cada vegada més". El temps li va donar la raó, i, un quart de segle després, la bola de neu que va posar a rodar ha crescut més del que ell mateix es podia imaginar llavors.

No hi ha un mètode definitiu per calcular la quantitat de pàgines web que existeixen, però diversos informes apunten en els últims anys a uns quants centenars de milions.

En defensa de la llibertat a internet

Després de crear la web, fet que li ha valgut nombrosos reconeixements --entre ells el premi Príncep d'Astúries del 2002-- Berners-Lee s'ha dedicat a exercir com a activista en defensa de la llibertat d'informació a la xarxa, i des del 2009 dirigeix la Fundació World Wide Web, un organisme que té com a objectiu "recolzar programes per potenciar la web com un mitjà per al canvi positiu de la humanitat".

Notícies relacionades

En aquest marc en defensa de "la web que volem per a un internet lliure", i coincidint amb el 25è aniversari de la seva creació, Berners-Lee ha reclamat una normativa global per a internet: "Necessitem una Constitució mundial", ha dit en declaracions al diari 'The Guardian'. "Si no tenim un internet lliure, neutral, en què puguem confiar sense preguntar-nos què amaga, no podrem tenir un govern lliure, una bona democràcia, un bon sistema de salut, comunitats connectades o diversitat cultural", ha assenyalat.

"No és ingenu creure que podem tenir aquestes coses, el que és ingenu és creure que podem obtenir-les quedant-nos de braços plegats", ha afegit, i ha denunciat l'actitud al seu parer complaent dels internautes amb la seva pèrdua de llibertat. Així, ha instat els internautes de tot el món a reclamar "una carta per als usuaris d'internet en cada país, en cada regió i per a tots". "Vull aprofitar aquest 25è aniversari perquè definim la web que volem per als pròxims 25 anys", ha subratllat.